Antena 3 CNN Travel Pe urmele cavalerilor de Malta

Pe urmele cavalerilor de Malta

Toamna este anotimpul perfect pentru circuite turistice în Europa, pe urmele istoriei antice și medievale. Una dintre cele mai bune alegeri poate fi Malta, pentru care agențiile de turism au creat programe speciale, de sezon.

Pe urmele cavalerilor de Malta
Sursa foto: Unsplash.com
de Diana Scarlat    |    31 Iul 2023   •   10:19

Cavalerii de Malta au intrat în instoria Europei și a Lumii, ca apărători ai creștinismului, în crâncele războaie medievale. Insula Malta, de la care și-au luat numele, păstrează și astăzi dovezi și secrete ale istoriei acelei epoci, fiind un loc preferat mai ales de turiștii care își doresc o experiență culturală. Insula este situată în centrul Mării Mediterane, între Sicilia, Africa și Orient. Denumirea acestei insule era Melita („Insula de Miere”), pentru greci și romani, în antichitate.

Amplasarea ei din punct de vedere geografic a avut un rol extrem de important pentru istoria insulei, fiind mereu de importanță strategică. Astfel se explică puterea economică a locuitorilor insulei, care au ridicat aici unele dintre cele mai frumoase construcții din lume. Turiștii sunt impresionați mai ales de templele megalitice ale Maltei, care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Capitala, Valetta, este un oraș istoric foarte important, fiind și sit UNESCO. Timpul nu a distrus cele mai importante clădiri istorice și zidurile orașului.

Se spune că Malta este unul dintre locurile ideale pentru vacanță, având atât o istorie foarte bogată, cât și cel mai bun climat din lume. Pentru relaxare este ideală zona costieră, cu ape cristaline și plaje mici, cu nisip roșu, cu piscine naturale. Sunt fascinante și peșterile subacvatice sau golfurile stâncoase care pot fi explorate, Malta fiind și una dintre cele mai importante destinații pentru amatorii de turism de aventură și de scufundări. Pe lângă obictivele turistice și relaxare, le oferă vizitatorilor și multe posibilități de distracție, având o viață de noapte intensă și plină de petreceri, în special la St. Julian’s.

Pentru cei care vor să viziteze monumente arhitecturale, Mdina, fosta capitala a Maltei, numită și „Citta Vecchia” sau „Orașul Tăcerii”, este una dintre cele mai frumoase cetăți medievale locuite din Europa. Impresionează mai ales prin arhitectura clădirilor ridicate de aristocrația malteză: fie palate, fie catedrale, toate se remarcă prin somptuozitate și bogăția decorurilor.  

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Malta este Biserica din Mosta, a cărei construcție a fost inspirată de Panteonul din Roma. Cea mai impresionantă parte a acesteia este domul sau uriaș, nesusținut de coloane. Este unul dintre cele mai mari domuri de acest fel din intreaga lume. La fel de grandioase sunt și Gradinile San Anton, amenajate de Marele Maestru Antoine de Paule, pentru a-i servi ca temelie pentru resedința de vară - Palatul San Anton. Cea mai frumoasă panoramă de pe întreaga insulă este pe Dingli Cliffs, cel mai înalt punct al Maltei, care ajunge la peste 250 de metri.

La Malta se poate ajunge cu avionul, după două ore și jumătate de zbor, de la București. Cei care vor să viziteze insula pot alege să cumpere separat biletele de avion și cazarea, făcându-și singuri programul de vacanță, dar mai avantajoase sunt ofertele complexe ale agențiilor de turism, în special circuitele care includ vizitarea celor mai importante puncte de atracție ale insulei, cu un ghid foarte bine pregătit, care să poată da detalii despre istoria și arhitectura locului.

Pachetele turistice includ transport, cazare cu o parte din mese incluse, excursii organizate în cadrul circuitului de bază, iar cei care vor să aibă experiențe suplimentare pot alege excursii opționale. Astfel de circuite, special create pentru această toamnă, vor fi organizate din luna octombrie de agenția Hello Holidays, prețul pornind de la 879 de euro de persoană, pentru 8 zile, cu transport asigurat de curse charter ale companiei Tarom și cazare în cameră dublă, la hoteluri de 4 stele. Circuitul turistic include vizitarea cetăților de la Valetta și a orașelor Vittoriosa, Cospicua, Senglea, o croazieră în Grand Harbour Mosta, vizite la Mdina și pe Insula Gozo, pe lângă acestea putându-se alege și excursii opționale.

×
Subiecte în articol: Malta
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close