Antena 3 CNN Travel Prețurile de pe litoralul românesc, la jumătate față de cele din Bulgaria

Prețurile de pe litoralul românesc, la jumătate față de cele din Bulgaria

Acest sezon estival se anunță foarte bun pentru litoral, atât în România, cât și în Bulgaria. Cei care au cumpărat vacanțe de anul trecut au beneficiat de mari reduceri de prețuri, mai ales la vecinii bulgari, dar ofertele „last minute” sunt din ce în ce mai scumpe.

Prețurile de pe litoralul românesc, la jumătate față de cele din Bulgaria
de Diana Scarlat    |    16 Iun 2023   •   10:57

Acest weekend este aproape la fel de aglomerat ca în vacanța de Rusalii. Vremea bună și temperatura crescută a apei Mării Negre au determinat mulți români să meargă pe litoral, în țară sau în Bulgaria, mai ales în stațiunile din nord, unde se ajunge mai repede cu mașina. Prețurile au explodat, pentru ofertele „last minute” în Bulgaria, ajungând aproape duble față de cele din România, pentru același tip de cazare.

De exemplu, la un hotel de 4 stele, all inclusive, în Eforie Nord, prețul unei camere pentru o noapte este circa 100 de euro, iar în condiții similare, la un hotel de 4 stele, all inclusive, din Nisipurile de Aur, o cameră căstă între 150 și 200 de euro pe noapte. „Am căutat cazare undeva cât mai aproape de granița cu România, pentru patru nopți, de sâmbătă până marți.

Am avut oferte de la mai multe agenții de turism, iar pentru același tip de cameră, în regim all inclusive, la Nisipurile de Aur, ofertele „last minute” au fost între 630 și 900 de euro. Noi suntem o familie, eu, soția și fetița noastră de cinci ani, iar de obicei luăm o cameră cu un pat suplimentar pentru copil.

Anul trecut era mult mai ieftin. Anul acesta am văzut că tot la un hotel foarte bun, de 4 stele, tot pe malul mării și cu all inclusive, la Eforie Nord, prețul afișat cu două zile înainte de weekend era 515 lei, deci 100 de euro, în timp ce la hotelul din Bulgaria era între 160 și 250 de euro pe noapte, în funcție de agenție. La un calcul simplu, ofertele din România au ajuns și de două ori și jumătate mai ieftine decât cele din Bulgaria, la hoteluri de 4 stele, cu all inclusive. Am ales să mergem în România, de data asta”, spune un turist român.

Bulgaria oricum va avea un număr foarte mare de turiști din România, în acest an, pentru că s-au vândul foarte bine pachetele turistice pentru acest sezon estival, încă de anul tecut. Cei care, însă, nu-și pot planifica vacanțele din timp, pentru că nu știu când și-ar putea câteva zile libere, au nevoie de oferte foarte bune „last minute”. La acest capitol, câștigător este litoralul românesc, pentru că hotelierii au prețuri între 50 și 75 de euro, la 3 și 4 stele, cu mic dejun sau demipensiune, același tip de cameră fiind cel puțin de două ori mai scump în Bulgaria. În această perioadă, pe litoralul românesc sunt hoteluri de 2 și 3 sele sau pensiuni care vând camera cu mic dejul la 100-120 de lei pe noapte.

O diferență foarte mare de preț este și în cazul ofertelor pentru hotelurile de 5 stele, cu regim all inclusive. O astfel de cameră se vinde într-o stațkiiune din Bulgaria cu circe 500 de euro pe noapte, în timp ce prețurile din România sunt în jur de 250-300 de euro, în aceleași condiții.

Foarte rar, în perioadele de vârf de sezon, când și cererea este foarte mare și gradul de ocupare este aproape 100% în toate unitățile de cazare de pe litoralul românesc, o cameră ajunge în stațiunea Mamaia să coste 500 de euro pe noapte, cu regim all inclusive, la un hotel de 5 stele. Dar acest preț este obișnuit pentru resorturile de 5 stele din Bulgaria, pentru cei care caută oferte „last minute”, prețul fiind cu circa 15-20% mai mic în ofertele „early booking”.

×
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close