Antena 3 CNN Travel Rezervaţia Biosferei Srebârna, paradisul din nord-estul Bulgariei. Se află pe lista siturilor de patrimoniu mondial UNESCO

Rezervaţia Biosferei Srebârna, paradisul din nord-estul Bulgariei. Se află pe lista siturilor de patrimoniu mondial UNESCO

Rezervaţia Biosferei Srebârna este o rezervaţie naturală din nord-estul Bulgariei, aflată lângă satul cu acelaşi nume, aflat la 18 km vest de Silistra şi la 2 km sud de Dunăre.

Rezervaţia Biosferei Srebârna, paradisul din nord-estul Bulgariei. Se află pe lista siturilor de patrimoniu mondial UNESCO
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Ian 2023   •   10:58

Faima rezervaţiei naturale este legată, pe de o parte, de faptul că se află exact pe traseul păsărilor migratoare din Europa spre Africa – Via Pontica, iar pe de altă parte de speciile unice și diverse de păsări.

În 1942, lacul a fost declarat refugiu pentru păsările de apă, iar în 1948 a primit și statutul de rezervație de păsări. Unele dintre cele mai interesante specii care populează lacul sunt Pelecanus crispus, Anser erythropus, Anatidae, Panurus biarmicus, Ardea alba, Cygnus olor, Phalacrocorax pygmeus etc.

Din cauza speciilor rare și pe cale de dispariție, în 1983 lacul Srebarna este inclus în lista siturilor de patrimoniu mondial UNESCO.

În 1965, rezervatia a fost inclusă în lista celor mai importante zone umede din Europa, iar zece ani mai târziu, în 1975, a fost declarată zonă umedă în temeiul Convenției de la Ramsar, un acord internațional privind conservarea biodiversității.

În plus, rezervația a fost inclusă în Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei sub programul „Omul și Biosfera“ și, de asemenea, în lista zonelor importante de habitatea avicole din Europa. Scopul este de a conserva biodiversitatea unică, trăsătura care a făcut lacul popular în rândul comunității științifice bulgare și europene de la începutul secolului XX.

În rezervație a fost construit un Muzeu al Naturii și Științei. În el pot fi văzute animale împăiate care locuiseră în lac.

O alta atractie interesanta este posibilitatea oferita turistilor de a observa pasarile printr-o camera video, amplasata in lac. În jurul rezervației există trasee ecologice, unde vizitatorii se pot bucura de priveliștea plăcută de pe platformele de observație special construite.

Lacul Srebarna este cu adevărat sit impresionant. Nu întâmplător este inclusă în cele 100 de obiective turistice naționale ale Uniunii Turistice Bulgare.

Srebarna a fost înscrisă în registrul teritoriilor protejate prin Decretul Consiliului de Miniștri nr. 11931 din 20.09.1948.

Pentru mai multe informații puteţi accesa - https://bulgariatravel.org/biosphere-reservation-of-srebarna-village-of-srebarna/

×
Subiecte în articol: UNESCO Bulgaria Srebârna
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close