Antena 3 CNN Travel Tendințe pentru vacanțe de Valentine's Day și Dragobete

Tendințe pentru vacanțe de Valentine's Day și Dragobete

Pentru cei care aleg să călătorească de zilele îndrăgostiților, februarie este luna romantică a noului an. Românii au două perioade pentru care agențiile de turism au pachete speciale, de 14 și 24 februarie.

Tendințe pentru vacanțe de Valentine's Day și Dragobete
de Diana Scarlat    |    11 Ian 2024   •   11:06

Ziua îndrăgostiților, fie ea Valentine's Day sau cea din tradiția românească – Dragobetele – vine cu noi posibilități de a face minivacanțe, excursii sau chiar concedii în toată regula, orice călătorie cu asemenea ocazie fiind și o minunată ideea de cadou. Statisticile agențiilor de turism arată că în ultimii ani și-au făcut astfel de cadouri în special cuplurile ccu vârste între 18 și 40 de ani..

„Aceste vacanțe coincid și cu ultima parte a sezonului de iarnă, dar vestesc și venirea primăverii. Printre cele mai căutate destinații pentru aceste perioade speciale se numără stațiunile montane, turismul rural, stațiuni balneare cu hoteluri cu centre de wellness și SPA. Cei care au mai puțin timp la dispoziție aleg un city break. Alegerile se fac în funcție de timp și de buget. Le recomand celor care fac parte din această categorie să apeleze la agențiile de turism, deoarece vor avea parte de o diversitate de oferte, precum și de surprize plăcute, suplimentare”, spune Traian Bădulescu, consultant în turism.

Ce preferă îndrăgostiții

De Valentine’s Day se așteaptă un număr ceva mai mic de cereri pentru excursii și city break, anul acesta, pentru că 14 Februarie va fi într-o miercuri, dar de Dragobete, mai ales hotelurile din stațiunile montane și pensiunile agroturistice sunt pregătite să primească un număr foarte mare de oaspeți. O altă categorie de spații de cazare foarte solicitată este cea de lux – în special boutique-hotelurile. Iar restaurantele din zonele turistice se pregătesc să ofere o atmosferă romantică.

„Cei foarte romantici, care vor să călătorească de ziua îndrăgostiților, aleg, în ultima vreme, o escapadă la un castel sau un city break într-un oraș european romantic. Avem și în România astfel de oferte, mai ales în Transilvania. Mulți se îndreaptă și către hoteluri care oferă tratamente speciale la centrele SPA, foarte căutate de cuplurile de îndrăgostiți. De asemenea, sunt cupluri căsătorite sau care sărbătoresc aniversarea relației. Statisticile agențiilor de turism arată că aceștia optează de cele mai multe ori pentru destinații exotice sau pentru croaziere romantice și caută adesea experiențe unice care să le ofere amintiri de neuitat. În ultimii 15 ani, și sărbătoarea de Dragobete a început să atragă, în minivacanțe, din ce în ce mai multe cupluri. Până atunci, cei mai mulți optau doar pentru Valentine’s Day, sărbătoare importată, dar care a fost adoptată după 1990, ca prilej de a mai sărbători o dată, după Crăciun și Revelion, iar astfel s-a făcut transferul și către vacanțele prilejuite de această nouă sărbătoare”, mai spune Bădulescu.

Cele mai solicitate destinații

Printre cele mai căutate destinații interne dedicate îndrăgostiților se numără stațiunile montane Sinaia, Predeal și Poiana Brașov, zone de turism rural precum, Bran, Moieciu, Fundata sau Mărginimea Sibiului. De asemenea, orașele istorice și romantice precum Brașov, Sibiu, Oradea sau Timișoara sunt foarte vizitate. Bucureștiul este o mare atracție, mai ales pentru turiștii străini, în timp ce cupplurile de români vizitează Parisul, Viena, Praga, Roma, Milano, Veneția, Barcelona sau Amsterdam.

„Dacă media unui minisejur de Valentine’s Day sau de Dragobete în România sau într-un oraș european este de două - trei nopți, sunt cupluri care optează pentru destinații calde sau exotice, alegând vacanțe între 6 și 10 zile sau mai mult. Printre destinațiile exotice favorite ale îndrăgostiților români se numără, în funcție de buget, Dubai, Egipt, Madeira, Tenerife, Maldive, Zanzibar, Thailanda și Republica Dominicană – conform statisticilor agențiilor de turism.

„Tarifele sunt pentru toate buzunarele. Într-o stațiune montană sau la o pensiune rurală, un cuplu poate plăti de la 250-300 de lei pe noapte pentru o cameră, iar pentru un city break într-un oraș european, de la 150-200 de euro de persoană, cu zboruri incluse. Pentru destinații calde mai apropiate - precum Egipt sau Dubai -, costul unui pachet turistic pornește de la 500-600 de euro de persoană, iar pentru destinații exotice, de la 1.300 de euro de persoană, în ambele situații fiind și zborul inclus. Rezervările pentru aceste perioade au început de la finele anului și continuă în prezent, touroperatorii înregistrând momentan o ușoară creștere, de 10-15%, față de anul precedent”, explică Traian Bădulescu.

×
Subiecte în articol: Dragobete Valentine's Day
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close