Antena 3 CNN Travel Turism cultural în Kazahstan

Turism cultural în Kazahstan

Cei care vor să descopere noi destinații și popoare care și-au păstrat tradițiile nealterate, sute de ani, pot alege Kazahstanul – inclus de New York Times Travel în topul anului 2024.

Turism cultural în Kazahstan
Sursa foto: Corina Martin
de Diana Scarlat    |    11 Ian 2024   •   14:14

Kazakhstan este o țară imensă din Asia, a noua ca mărime din lume. Este aproape necunoscută pentru majoritatea românilor, dar a devenit, recent, una dintre atracțiile turistice de top, la nivel mondial. Discrepanța imensă dintre zonele tradiționale și cele modernizate - cum este capitala Astana -, fac din Kazahstan o destinație perfectă pentru a fi explorată, într-un circuit cultural. Cele mai multe călătorii sunt programate pentru perioada verii. Iarna este foarte frig, temperaturile scăzând uneori și sub minus 40 de grade Celsius.

„Nu este nevoie de viză pentru Kazahstan. Acesta este un mare avantaj. Iar Kazahstanul a eliminat și taxele turistice pe care le aveau de plătit, pe noapte, turiștii, în timp ce alte țări le-au majorat. Începand de luni, 9 ianuarie 2024, turiștii nu mai au de plătit taxele locale sau naționale de turism, care erau de 1-5% din tariful unei nopți de cazare, așa cum se practica în cele mai multe dintre țările turistice ale lumii”, a explicat, pentru Antena 3, Corina Martin, reprezentanta agenției Mistral Tours.

Un circuit turistic în Kazahstan durează între 8 și 10 zile și costă în jur de 1.500 de euro. Sunt mai multe agenții de turism în România care organizează circuite în Kazahstan –  în afară de Mistral Tours se mai poate merge prin agențiile Eturia, Paralela 45, Dal Travel, iar dintre companiile aeriene care operează zboruri către această destinație, din România, cea mai avantajoasă este Turkish Airlines, cu zboruri de la București și Constanța, prin Istanbul, către Astana și Almaty. „Sunt mulți kazahi care muncesc în România și familiile lor îi vizitează frecvent, ceea ce face din țara noastră o destinație interesantă și pentru kazahi. De aceea, pentru prima oară în istorie, România va participa la Târgul de turism din Kazahstan, în luna aprilie”, a mai explicat Corina Martin.

Circuitele turistice în Kazahstan leagă două regiuni care contrastează armonios, transformând orice vacanță într-o experiență culturală unică. „Almaty este o regiune turistică foarte bună. New York Times Travel a introdus orașul Almaty în topul destinațiilor anului 2024, pe poziția 25 din 50 de destinații ale lumii. Acolo sunt lacuri glaciare, un canion extrem de spectaculos, comunitățile locate care fac același tip de spectacole pentru turiști ca amerindienii din SUA. Este nevoie de 5-6 nopți numai în regiunea Almaty, iar orașul Astana se vizitează în 2 zile. Astana este un mic Dubai. Astfel se combină perfect tradiționalul cu modernul. Se doarme în iurte, se poate călări, este o destinație foarte atractivă, cum nu se găsește în Europa”, spune Corina Martin.

Țara nu este doar mare, ci și foarte dezvoltată. În ultimii 3 ani, industria turismului din Kazakhstan a atras investiții de peste 4 bilioane de dolari, perioadă în care peste 20 de lanțuri hoteliere internaționale au deschis hoteluri în această țară - între care Hilton, Marriott, Wyndham sau Accor. În 2022, peste 1 milion de turiști străini au vizitat Kazakhstan, iar anul acesta se așteaptă o creștere până la 1,4 milioane de vizitatori.

×
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close