Antena 3 CNN Travel Turiștii sunt invitați la ateliere de creație, în aer liber, la Muzeul Astra din Sibiu

Turiștii sunt invitați la ateliere de creație, în aer liber, la Muzeul Astra din Sibiu

Sâmbătă și duminică, 7-8 octombrie, muzeul interactiv Astra, din Dumbrava Sibiului, le oferă vizitatorilor ateliere de pictură și sculptură în natură, în cadrul unui proiect cultural.

Turiștii sunt invitați la ateliere de creație, în aer liber, la Muzeul Astra din Sibiu
de Diana Scarlat    |    06 Oct 2023   •   13:25

În cele două zile de weekend, între orele 11.00 și 16.00, oaspeții Muzeului Astra Sibiu vor putea participa la patru tipuri de ateliere meșteșugărești organizate la gospodăriile Tilișca, Săliște, Cisnădioara și Săpânța din muzeul în aer liber. Cele mai interesante sunt atelierele la care meșterii lemnari îi vor învăța pe vizitatori arta confecționării mobilierului pentru păstrarea hranei, cu unelte străvechi.

Vor fi și ateliere de pictură pe mobilierul tradițional și croitorie, croșetat, iar cei care doresc să învețe și alte meșteșuuguri pot participa la ateșierul de confecționat obiecte din pâslă. Atelierul de croitorie, croșetat, confecționat obiecte din pâslă va fi coordonat de meșterul Magda Dudău.

În zona delimitată de cele trei gospodării Poiana Sibiului, Tilișca și Săliște (toate din Jud. Sibiu), prin atelierele organizate se va ilustra povestea vaselor pregătite pentru mocanii din zona Mărginimii Sibiului.

,,Lemnul, materia primă de bază oferită de natură oamenilor, este folosit din vremuri străvechi pentru construirea locuințelor și amenajarea lor cu mobilier, pentru confecționarea uneltelor, obiectelor casnice pentru pregatirea hranei, încălzire etc.

Atelierele de prelucrare a lemnului vor ilustra modalitatea de pregătire a mobilierului necesar amenajării unei locuințe - scaune, cuiere, armăroaie, mese, lăzi de vecinătate, etc. - și a instrumentarului necesar în bucătărie, punând în evidență uneltele folosite pentru confecționarea acestor obiecte”, explică Raluca Iliuț, muzeograf la  Astra Sibiu.

Mobilierul din gospodăriile tradiționale dezvăluie povestea seculară a expresiei artistice a comunităților mixte din zona Sibiului. Obiectele de mobilă confecționate de tâmplarii și artizanii sași și maghiari au inspirat ca formă și coloristică centrele meșteșugărești românești, de-a lungul timpului.

„În cele două zile de ateliere, vizitatorii vor putea descoperi tehnicile și instrumentarul folosit pentru confecționarea pieselor, dar și povestea însăși a mobilierului săsesc și maghiar care au împodobit interioarele cu istoria lor. Frumusețea ornamentelor lemnului policrom va fi dată de măiestria meșterului Benonia Centea care va comunica totodată povestea simbolisticii motivelorde pe mobilierul pictat săsesc și maghiar”, mai spune muzeograful.

Proiectul „Animă ASTRA!” a fost conceput pentru a transmite un mesaj constructiv în contextul Anului European al Competențelor 2023 (The European Year of Skills 2023). În acest mod sunt promovați meșteri cu abilități practice și teoretice.

„Meșterii și meșteșugurile tradiționale specifice fiecărei zone constituie direcții de dezvoltare a unui turism cultural sustenabil”, explică Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

 

×
Cea mai detaliată hartă a creierului uman realizată vreodată
x close