Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Pericolul ambulanţelor-fantomă. Servicii de urgență ilegale, ascunse după legi

Pericolul ambulanţelor-fantomă. Servicii de urgență ilegale, ascunse după legi

Pericolul ambulanţelor-fantomă. Servicii de urgență ilegale, ascunse după legi
de M.Z.    |    08 Noi 2017   •   09:31

Este greu să controlezi ceva ce nu există - acestea sunt cuvintele reprezentanţilor din Ministerul Sănătăţii atunci când se referă la situaţia serviciilor de ambulanţă private. 

Sunt mii de ambulanţe-fantomă în toată ţara care nu se sfiesc să încheie contracte pentru evenimente, unde primul ajutor, în caz de urgenţă, este vital. Controalele au scos la iveală nereguli grave. 

Doar 15 societăţi private au autorizaţie de a presta servicii medicale de urgenţă în Capitală. Realitatea, însă, nu o cunoaşte nimeni. 

Controalele au început, după ce o persoană şi-a pierdut viaţa în Piaţa Obor, din cauza echipajului medical total nepregătit. S-au descoperit până acum trei servicii de ambulanţă ilegale. Unul dintre ele, chiar în apropierea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti. Pe maşinile acestei firme, care funcţionează ilegal, apare atât numărul 112, cât şi sigla ISU şi a MAI. Societatea este condusă chiar de un angajat al serviciului public de ambulanţă. 

Reprezentanţii DSU îi contrazic, însă.

Chiar dacă reprezentanţii ambulanţei private nu recunosc în faţa camerei că oferă servicii de urgenţă, la telefon situaţia se schimbă. 

Responsabili din Sănătate recunosc că nu au soluţii pentru a stopa activitatea ambulanţelor private fără autorizaţie de funcţionare.

”Este foarte greu, ca autoritate, să controlezi ceva ce se presupune că nu există. Noi avem acum posibilități limitate în aceste situații”, a spus Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătății.

Acest vid legislativ a dus şi la moartea bărbatului din Piaţa Obor

Citiți și Medici: Bărbatul care a murit în urma unui stop cardio-respirator în Piaţa Obor putea fi salvat

Una dintre soluţii ar putea fi o bază de date în care să fie monitorizate firmele fără autorizaţii, însă deocamdată aceasta nu există. 

×
Subiecte în articol: ambulante obor
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close