Antena 3 CNN Politică Sinteza Zilei: Imaginile care doboară definitiv familia Băsescu

Sinteza Zilei: Imaginile care doboară definitiv familia Băsescu

Sinteza Zilei: Imaginile care doboară definitiv familia Băsescu
10 Sep 2015   •   21:32

Fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, recunoaştea, fix în urmă cu un an, că a primit bani de la familia lui Bercea Mondial, pentru o intervenţie în justiţie. 

 
Dovoada stă într-o serie de înregistrări filmate cu telefonul mobil de Florin Anghel, zis Bercea Băsică - fiul lui Bercea Mondial, şi difuzate în exclusivitate la emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.
 
Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, aflat în dialog cu fiul lui Bercea Mondial, Bercea Băsică, recunoaştea că a luat o sumă de bani. 
 
Spunea că la el au ajuns 250.000 (nu se specifică dacă euro sau dolari - n.r.), "atunci când mi s-a pus mormanul ăla de dolari în braţe".
 
Florin Anghel susţinea că a dat 600.000 pentru ca tatăl lui să facă doar un an de închisoare. Mircea Băsescu spune că la el au ajuns doar 250.000 de dolari.
 
La un an de la scandalul care a cutremurat scena politică din România, Mihai Gâdea a prezentat un nou material video, în care fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, stă la negocieri cu membrii familiei Bercea.

"Difuzăm materialul în cunoştinţă de cauză. Mai ales că şi dumneavoastră sunteţi în cunoştinţă de cauză. Acum aveţi toate datele şi puteţi să hotărâţi ce este justiţie şi ce nu. Ce este democraţie şi ce nu. Ce este societate democratică liberă şi ce este un sistem politic care a compromis oameni cheie din diverse instituţii. Pentru că procurorul Iacobescu, care demonstra că toate aceste lucruri sunt fapte penale, a fost executat mediatic şi apoi a fost executat aşa cum mafioţii îşi execută adversarii. Vreau să fiu cât se poate de clar: Nu vreau să impresionez pe nimeni. Dar această claritate ne poate ajuta. Dacă în perioada următoare ni se va întâmpla din nou ceva, vreunuia dintre noi, dacă cuiva i se va părea că jurnaliştii noştri sunt periculoşi, pentru că aduc lumină în nişte chestiuni întunecate, să ştiţi de unde este", a explicat Mihai Gâdea. 

Iată înregistrarea


"Ceea ce noi dezvăluiam în urmă cu un an de zile, se confirmă. Cred că este momentul să ne trezim. Aceste imagini vorbesc despre sume, despre intervenţii, despre oameni şi o încălcare îngrozitoare, nu doar a legii, dar a oricărui tip de bun-simţ", a adăugat Mihai Gâdea. 

Citeşte şi: Mircea Băsescu, negocieri ca la uşa cortului: "Florine, ai dat un milion! Mai dă 30 de mii şi-l scoatem pe Bercea din puşcărie"
 
Citeşte şi: Noi imagini devastatoare pentru familia Băsescu
 
Realizatorul emisiunii "Exces de putere", Oana Stancu, a explicat că înregistrările sunt mai mult decât elocvente pentru acest caz şi că toate instituţiile statului au de dat explicaţii.
 
"În mod evident, procurorii ar fi trebuit să îi salte pe toţi participanţii la această discuţie şi chiar să meargă şi la Traian Băsesxcu. Nu s-a întâmplat asta, deci trebuie să ne uităm mai în spate. Ce am învăţat din cazul ALRO? Că SRI urmăreşte astfel de grupuri infracţional, adună date şi trimite materiale Parchetului. E în mod clar că serviciile de informaţii, SRI, doi şi un sfert, au deţinut aceste informaţii. Preşedintele României era parte a acestui grup infacţional. Este halucinant pentru orice ţară, pentru orice stat din lumea asta. În acest moment trebuie să vină răspunsuri, SRI să spună ce a făcut, a trimis informaţii? A fost împiedicat? Mai departe, de la DNA trebuie să aflăm răspunsuri. Dacă şi acum se aşterne liniştea, pe un caz de manual ... Ce explicaţii poate să DNA pentru că nu s-au făcut pecheziţii? Avem înregistrări în cea mai mare claritate posibilă, făcute de DNA, nu inventate, toate aceste lucruri sunt limpezi. Trecem dincolo, pentru că trebuie să înţelegem, când ginerele lui Traian Băsescu a făcut afaceri cu tranzacţionarea justiţiei, când băiatul lui Mircea Băsescu bagă oameni în piscină dezbrăcaţi, ca să nu îl înregistreze şi cere 500.000 de euro? E limpede din nou că familia lui Traian Băsescu s-a ocupat direct de construirea acestei afaceri. Dar din cazul nepotului lui Băsescu, Dragoş Băsescu, mă întreb şi altfel: oare mecanismul nu a mers mai diabolic? Dacă au fost săltaţi 60 de oameni de afaceri, cu 40 de dosare, mai poate judecătorul să facă ceva?"

"Trebuie să se schimbe ceva, nu se mai poate. Udrea e bine mersi, Videanu la fel, Boagiu nederanjată, Blaga câte denunţuri penale are? Cum este posibil ca un ministru să spună că a dat bani şi nu îl deranjează nimeni cu nimic? Nu este posibil aşa ceva. Aceasta nu este dreptate, nu este un sistem care se curăţă după regimul Traian Băsescu, ci un sistem care perpetuează aceleaşi mecanisme corupte", a explicat Oana Stancu.

Realizatorul emisiunii "CaN România", Ionuţ Cristache, a explicat că sistemul lui Traian Băsescu a rămas în picioare şi nu s-a schimbat nimic.
 
"Îmi aduc aminte de Traian Băsescu că spunea că abia aşteaptă să scape de haina de preşedinte, ca să poată să vorbească şi au trecut o lună, două, opt luni şi dânsul tot nu spune nimic. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă nu difuzam aceste materiale. Şi mă uit că acel sistem a rămas în picioare. nu s-a întâmplat nimic."

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close