Antena 3 CNN Politică Raport pentru EBA: Comisia prezidenţială susţine dezincriminarea consumului de droguri şi sexul comercial

Raport pentru EBA: Comisia prezidenţială susţine dezincriminarea consumului de droguri şi sexul comercial

Raport pentru EBA: Comisia prezidenţială susţine dezincriminarea consumului de droguri şi sexul comercial
Sursa foto: Elena Bãsescu
22 Sep 2009   •   15:33

Raportul comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice nu vine numai în întâmpinarea problemelor din sistemul românesc de asistenţă socială, ci şi în ajutorul viziunii mezinei preşedintelui, europarlamentara Elena Băsescu, faţă de problema drogurilor.

Aspru criticată de către politicienii rivali ai tatălui său pentru poziţia sa faţă de legalizarea marijuanei, EBA primeşte prin raportul prezidenţial o încurajare pe umăr: documentul propune printre altele dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea sexului comercial, susţinând că astfel pot fi reduse, în anumite condiţii, unele riscuri privind sănătatea publică.

Strategie de descurajare a consumului de droguri

În cazul consumului de droguri ilegale, Comisia propune "dezincriminarea consumului de droguri - nu a traficului! - pentru a aduce la "suprafaţă" consumatorii" şi a descuraja această practică.

"Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina, care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor, care conduce la transmiterea unor boli grave. Este imperativă şi menţinerea programelor şi serviciilor de intervenţie stradală dezvoltate de către ONG-uri şi finanţarea acestora de la bugetele locale, întrucât asigură reducerea riscurilor prin asigurarea persoanelor consumatoare de drog injectabil a seringilor de unică folosinţă în schimbul celor deja folosite", se arată în documentul comisiei.

RAPORTUL COMISIEI PREZIDENŢIALE


Seringi sterile gratuite pentru dependenţi

În acest sens, autorii raportului prezidenţial susţin introducerea, în cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile, a unor automate cu fise şi cu seturi sterile de injectare, la fel ca în unele ţări europene, pentru a preveni refolosirea seringilor şi proliferarea infecţiei cu virusul HIV.

Raportul aminteşte că recent s-au deschis în multe oraşe ale ţării, precum Braşov, Bacău, Galaţi, Hunedoara, Brăila, Iaşi, Bucureşti, magazine care vând produse etnobotanice ce au acelaşi efect ca drogurile ilegale uşoare. "Efectele lor sociale nu par a fi vizibile. (...) Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave", se arată în documentul citat.


Tema legalizării prostituţiei a mai fost a abordată în trecut de către politicienii români. Unul dintre partizanii aceste idei este şi secretarul general al PDL, Vasile Blaga. La o şcoală de vară a partidului din anii trecuţi, el pleda pentru dezincriminarea comerţului sexual. "Dacă nu se va legaliza prostituţia, lucrurile vor merge din ce în ce mai rău pentru femeile care practica această meserie", clama Blaga, fluturând şi perspectiva scăpării de sub controlul statului a acestui fenomen.

Prezervative pentru prostituate de la bugetul de stat

Legat de prostituţie şi răspândirea infecţiei cu virusul HIV, membrii Comisiei propun, în raport, legalizarea "sexului comercial" şi înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care îl practică să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă medicală, socială şi psihologică şi de prezervative oferite gratis.

"Legalizarea sexului comercial (nu şi a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală. Impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera totuşi efecte nedorite. Înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă (medicală, socială, psihologică) şi de prezervative oferite gratis ar ameliora însă situaţia acestora", se mai arată în documentul întocmit de Comisia prezidenţială.

EBA: "Nu fumez, dar sunt de acord cu legalizarea marijuanei"

Măsurile propuse de această comisie prezidenţială reprezintă un balon de oxigen şi pentru mezina preşedintelui. În cadrul unei emisiuni televizate, proaspătul eurodeputat se arăta de acord cu legalizarea drogurilor uşoare, precum marijuana.
"Eu nu fumez, nu beau cafea, e ceva atât de delicat să-mi dau eu cu părerea despre aşa ceva... atâta vreme cât nu-mi dau seama ce gust are o ţigară. Dar dacă în unele ţări ca Olanda şi ca America aceste droguri sunt permise, marijuana, pentru că am înţeles că nu dau dependenţă... nu e vorba de ecstasy, care am înţeles că-ţi afectează celulele nervoase, şi de cocaină. Se refereau la marijuana. La iarbă. Probabil că voi fi de acord cu această iniţiativă" a afirmat Elena Băsescu.

EBA DESPRE LEGALIZAREA MARIJUANEI

Pusă la zid de către clasa politică şi acuzată că promite românilor legalizarea drogurilor, EBA a încercat să invoce practicile existente în materie la nivelul UE.

"Şi eu, pentru faptul că-mi doresc o carieră la nivel european, nu trebuie să ma feresc să vorbesc despre subiecte, chiar daca sunt delicate, cum este moartea asistată sau drogurile, pentru că puţine persoane îşi asumă să vorbească despre droguri. Nu sună bine, prefer să ocolesc subiectul şi multe persoane preferă sa spună: nu comentez. Ba da, comentez. Atâta timp cât este o decizie luată la nivelul Uniunii Europene poate că aş fi de acord, pentru că trebuie să ne supunem majorităţii. Dar să fie legalizat la noi în ţară şi să pornească din ţara noastră iniţiativa către Uniunea Europeană, în niciun caz, pentru că consider că acest fenomen este foarte periculos şi este incontrolabil" avea să revină europarlamentarul asupra propriilor afirmaţii.

Patriarhia se opune legalizării prostituţiei
Alertată de problema legalizării prostituţiei, Patriarhia Română a reacţionat imediat la conţinutul raportului comisiei prezidenţiale. "În martie, o astfel de propunere era cuprinsă în proiectul noului Cod penal. Atunci, dar şi astăzi şi oricând, Patriarhia Română va avea acelaşi punct de vedere legat de legalizarea prostituţiei. Instituţiile statului şi legile au menirea să apere demnitatea persoanei, instituţia familiei şi valorile vieţii sociale. Proiectele din ultimele luni arată că demnitatea persoanei, instituţia sacră a familiei şi moralitatea publică sunt complet ignorate de autorii acestora. În consecinţă, Patriarhia Română respinge propunerile de dezincriminare a prostituţiei", a susţinut Constantin Stoica, purtătorul de cuvât al Patriarhiei.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Marele Premiu al Australiei se vede la Antena 3 CNN
x close