Antena 3 CNN Actualitate Augustin Zegrean, optimist cu privire la tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor: Cred că se va aplica de data asta!

Augustin Zegrean, optimist cu privire la tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor: Cred că se va aplica de data asta!

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean e de părere că sunt puţine şansa ca legea adoptată ieri în Parlament prin care s-au eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor să fie atacată la CCR din motive de neconstituţionalitate.

Augustin Zegrean, optimist cu privire la tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor: Cred că se va aplica de data asta!
de Georgiana Adam    |    18 Feb 2021   •   13:42

„Eu nu ştiu dacă o să o facă cineva. Parlamentarii, dacă sunt oameni serioşi, nu mai au cum să o facă, pentru că toţi au votat această modificare. Este vorba despre o indemnizaţie, nu este vorba despre o pensie. Şi alte parlamente plătesc astfel de indemnizaţii, chiar şi la Parlamnetul European. Eu cred că se va aplica de data aceasta. Se aplică şi pentru cele în plată pentru că articolul fiind abrogat nu mai există temei legal pentru plată”, a declarat Augustin Zegrean la Radio România Actualităţi.   

Acesta a explicat apoi că deşi parlamentarii s-au bucurat de modificarea adoptată, pensiile speciale ar putea să apară din nou şi e de părere că acestea ar trebui plafonate, anticipat.   

„Am văzut o bucurie că moare capra vecinului, dar nu cred celelate pensii prin tăierea pensiilor parlamentarilor. Pensiile speciale nu se plătesc din bugetul de pensii, ci din bugetul statului. Poate în alte vremuri, când ţara va fi mai bogată, se vor putea acorda. (...) 

Pensiile speciale ar putea fi rezolvate foarte simplu prin recalcularea lor şi aducerea la normal. Problema e că sunt multe pensii foarte mici. Acelea ar trebui mărite. Cred că decizia de ieri este o soluţie corectă. S-a mai făcut. În 2009 Guvernul Boc a redus pensiile speciale. Era bine dacă o lăsam aşa”, a concluzionat fostul președinte al CCR. 

Parlamentul a aprobat eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. 

În prezent, sunt aproximativ 800 de foști senatori și deputați care primesc pensii speciale în valoare de peste zece milioane de euro pe an. Pensia specială medie a unui fost parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.

×
Subiecte în articol: CCR Augustin Zegrean pensii speciale
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close