Antena 3 CNN Actualitate Cultură ANTENA3.RO LIVE. Ce citesc românii și de ce scriitorii noștri nu prea scriu cărți polițiste? Aflăm de la Virgina Costeschi

ANTENA3.RO LIVE. Ce citesc românii și de ce scriitorii noștri nu prea scriu cărți polițiste? Aflăm de la Virgina Costeschi

3 minute de citit Publicat la 15:00 12 Apr 2018 Modificat la 15:00 12 Apr 2018
o_1cass7cgeju5pj5j8r2hb1sq28.jpg

Citim mai puțin sau nu? Ce citim? De ce ne plac „polițistele” nordice? Care sunt cele mai citite cărți?

Ce genuri prind cel mai bine în România și de ce scriitorii români nu prea scriu cărți polițiste? 

Cum ajunge o carte bestseller?

Virginia Costeschi a vorbit la Antena3.ro LIVE, despre toate aceste lucruri.

Ce se citește acum în România

„Suportul de lectură s-a diversificat și de aceea pare că nu mai citim la fel de mult ca înainte. Se citesc romane comerciale, a crescut și zona de literatură motivațională. A crescut puțin și piața de copii și continuă să se vândă nonficțiunea, au crescut biografiile și la noi. Cred că e o dorință mai mare de evadare. Îți dorești să citești o carte, dacă nu ai suficient timp pentru prieteni și călătorii”.

Despre literatura nordică

„A fost readusă în atenția întregii lumi. A fost și ritmul cărții, pentru că deși era cu totul altfel decât ceea ce se scrisese până atunci, a contat și faptul că scandinavii sunt foarte buni la comunicare. Scandinavii trimit un manuscris nou și devii curios și vrei să îl vezi. Îți împachetează o realitate cu ceva ce tu deja cunoști. Nu sunt mincinoși. Acolo ai atmosfera aia întunecată pe care cu greu ți-o imaginezi într-o astfel de climă. Tu citind cartea, rezonezi cu personajul pentru că rețeta lor este fie să scoată serii, fie să scoată romane independente”.

Ce caută cititorii

„Thrillerele britanice au început să crească. Sunt niște seriale care reprezintă niște ecranizări ale unor scrieri foarte bune”. 

„Gaudeamus, pentru noi, e târgul cu vânzările cele mai bune. Pe vară, publicul migrează. Avem și cititori foarte fideli, care vin cu listuța. La târguri sunt prețuri mai bune. Și nu toată lumea are acces la internet, mai e și publicul care citește de-o viață și vine la târg cu lista”.

Ce se mai vinde în librării

„Orașele mici din țară nu prea mai au librării, iar la țară, în sate, nu... Nu mai există și noi colaborăm cu mai mute organizații non-guvernamentale și spun că sunt copii care nu au văzut cărți fizic. Dacă nu are un învățător bun, dacă acasă nu este nimeni care să îl învețe, ce așteptări să mai avem de la ființa aia?”.

Cum sunt aduși oamenii spre cărți

„O carte trebuie comunicată, trebuie să te duci spre publicul online și către publicul din offline. E chiar un mit urâcios că tinerii nu citesc”.

Ce citesc tinerii

„În preferințele lor au ajuns cărțile cu eroi cu care pot rezona. Cred că vine și din faptul că parcă ne ferim să discutăm lucrurile delicate, despre moarte, relații, trădare, nu prea vorbim în familie. Atunci, ei caută răspunsul în cărți, în ficțiune”.

„Nu cred că mai ținem cont de ritmul de lectură. Timpul este resursa pe care o epuizăm cel mai repede și trebuie să strecori și lectura pe lista ta”.

Despre biografii

„Toată lumea e curioasă să afle cum de a avut succes personajul respectiv. Cred că în viața noastră este și o nevoie de rutină pe care o acoperim cumva. Noi amânăm niște lucruri pentru că apar alte priorități tot timpul. Sunt lucruri de bun-simț puse într-o anumită ordine și e diferit să le ai în față pe o hârtie, cu o poveste în jur”.

Despre autori români

„Oamenii se străduiesc să scrie marea literatură, nu, oamenii ăștia care cumpără cărți au nevoie să evadeze. De câțiva ani, avem și noi autori care își găsesc publicul. O să avem și primul roman polițist. Putem să luăm o carte care să ne deconecteze și să ne schimbe viața. Copiii sunt o generație vizuală, dacă nu îl prinzi cu ceva vizual... Trebuie să îl atragă. Circulă o listă de lecturi suplimentare, care e veche de 20 de ani. De ce nu putem să schimbăm puțin? E important să îți cunoști literatura națională, dar hai să ne bucurăm și de o ficțiune. Cred că listele astea și programa ar trebui făcute consultând oamenii de la catedră”.

Bookfest

„Venim cu thrillere noi, venim si cu scandinave noi, istorie, psihologie, tot ce vrei”.

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
x close