Antena 3 CNN Actualitate Cutremur puternic în România, resimţit şi în Bucureşti. Mai multe persoane rănite şi zeci de imobile afectate

Cutremur puternic în România, resimţit şi în Bucureşti. Mai multe persoane rănite şi zeci de imobile afectate

Alin Tarnovschi
11 minute de citit Publicat la 22:44 14 Feb 2023 Modificat la 08:16 15 Feb 2023

Update 07:00. Doar în timpul nopții de marți spre miercuri s-au înregistrat 13 cutremure. În total, numărul replicilor a trecut de 50 în doar 15 ore.

Update 23:56 În ziua de 14.02.2023, 23:51:45 (ora României), s-a produs în Oltenia, Gorj un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.9, la adâncimea de 5 km.

Cutremurul s-a produs la 104km NV de Craiova, 107km SV de Sibiu, 139km V de Pitesti, 165km SE de Timisoara, 184km SE de Arad, 184km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 224km NE de Nis.

Update 22:44 În ziua de 14.02.2023, 22:32:37 (ora României), s-a produs în Oltenia, Gorj un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.7, la adâncimea de 15 km.

Cutremurul s-a produs la 101km NV de Craiova, 103km SV de Sibiu, 133km V de Pitesti, 170km SE de Timisoara, 183km S de Cluj-Napoca, 188km SE de Arad, 194km V de Brasov, 220km V de Ploiesti, 220km E de Belgrade, 225km E de Zemun.

Update 22:30 Prefectura Gorj şi serviciile de paşapoarte şi permise îşi suspendă miercuri activitatea de relaţii cu publicul, au anunţat, marţi seara, reprezentanţii instituţiei.

"Instituţia Prefectului Judeţul Gorj şi cele două servicii comunitare, Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Gorj şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Gorj, îşi vor opri mâine, 15 februarie, activitatea de relaţii cu publicul. Persoanele programate în această zi sunt rugate să se reprogrameze în zilele următoare. Singura activitate de mâine a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Gorj va fi proba practică (examenul de traseu)", a transmis conducerea Prefecturii Gorj.

În urma cutremurului de marţi, Sala Maură din incinta instituţiei, unde au loc şedinţele şi întâlnirile importante, a fost afectată, bucăţi din tavan prăbuşindu-se.

Update 21:55 Cutremurul cu magnitudinea 5,7 pe Richter, produs marţi în judeţul Gorj, a fost urmat, până la ora 20:42, de 13 replici cu magnitudini între 2,4 şi 4,1, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Update 21:05 Cutremurul din Oltenia s-a resimţit şi la Cluj. Un bărbat din Cluj-Napoca a reușit să filmeze întregul moment, iar imaginile dovedesc că seismul s-a simțit destul de intens.

Update 20:25 Câteva zeci de blocuri şi case din mai multe localităţi din Gorj, mai multe instituţii publice şi lăcaşuri de cult au suferit fisuri în urma cutremurului puternic de marţi.

O centralizare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Gorj arată că au fost înregistrate pagube în Târgu Jiu, Bumbeşti Jiu, Rovinari, Tismana, comuna Arcani, comuna Băleşti şi comuna Godineşti.

În municipiul Târgu Jiu, complexul comercial Parâng din centrul oraşului prezintă fisuri, şapte case au, de asemenea, fisuri sau coşurile de fum sunt în pericol să cadă. Totodată, majoritatea coşurilor de fum de la sediul 700 al Spitalului Judeţean de Urgenţă sunt în pericol să cadă, scrie Agerpres.

De asemenea, drumarii au intervenit pe Defileul Jiului pentru îndepărtarea mai multor stânci căzute.

Totodată, au fost maşini avariate ca urmare a căderilor de obiecte de pe clădiri: posibil trei autoturisme în parcările din zona Primăriei Târgu Jiu; două autoturisme în parcarea blocului 8 din zona Hotel Brâncuşi şi un autoturism avariat în zona Pasarelei din Târgu Jiu.

Au acţionat şi forţe şi mijloace din Târgu Jiu, Motru, Turceni, Novaci, Bumbeşti Jiu, Hurezani, Rovinari şi Tismana.

Nu a fost necesară intervenţia altor mijloace din judeţele învecinate. 

Update 19:42 A fost finalizată prima inspecție a podurilor de pe drumurile naționale. Au fost inspectate în prima fază podurile cu mai multe deschideri și nu au fost identificate probleme cauzate de cutremurele înregistrate în ultima perioadă, transmite DRDP Craiova.

„A fost finalizată prima inspecție a podurilor de pe drumurile naționale, au fost inspectate în prima fază podurile cu mai multe deschideri, nu au fost identificate probleme cauzate de cutremurele înregistrate în ultima perioadă. Directorul Regional al DRDP Craiova, Calin Cosmin Petruț, a solicitat tuturor secțiilor de drumuri naționale din subordine să continue inspecția și să monitorizeze toate zonele cu risc, în special zonele de defilee, unde este risc să apară căderi de pietre de pe versanți”, anunță Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova.

Update 19:32 Un bărbat de 55 de ani a sărit de la etajul 1, unde locuia, de teama cutremurului cu intensitatea de 5,7, și a ajuns la Spitalul Județean Târgu Jiu.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, a spus că la UPU s-a prezentat, marți, un bărbat de 55 ani, care acuza durere la gleznă.

„Le-a povestit asistentelor că a sărit de la etajul 1 în timpul cutremurului. I se fac investigații”, spune Țicleanu

De asemenea, o femeie în vârstă a suferit o luxație de șold după ce a tras-o fiica sa de mână să o scoată afară din casa, tot de teama cutremurului.

Ca urmare a cutremurului de 5.7 pe Richter, la UPU Târgu Jiu s-a prezentat și un bărbat de 43 de ani după ce a fost rănit de o bucată din tencuială și a suferit un traumatism cranian minor.

De asemenea, la spital a venit și o femeie de 32 de ani, care a alunecat în casă în timpul cutremurului.

Alți cinci gorjeni au suferit atacuri de panică.

Update 19:05 Compania de Apă Oltenia a anunţat marţi că, în urma cutremurului produs în apropierea municipiului Târgu Jiu, a fost afectată zona captării apei de la Izvarna.

Este posibil să apară probleme privind calitatea apei potabile, mai exact turbiditate, în următoarele localități de pe traseul aducțiunii Isvarna – Craiova.

Update 18:45 Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat marți că două persoane au fost rănite și mai multe case au fost afectate de cutremurul din Gorj.

Arafat a spus că statistica este realizată în funcție de datele centralizate marți, până la ora 16.30.

„Efecte în șase localități din trei județe ... au fost peste 50 de apeluri de urgență care au vizat fisuri sau elemente de construcție căzute. S-a vorbit despre o casă prăbușită, s-a infirmat. Au fost și câteva atacuri de panică... Nu avem răniți grav și sunt doi cu leziuni minore”, a explicat raed Arafat.

Cele mai mari probleme au fost în județul Gorj. La spital s-au prezentat două persoanne rănite ușor și cinci care au avut atacuri de panică. Mai multe construcții au diferite avarii și vor fi evaluate de experți.

În Dolj și Mehedinți, mai multe elemente de construcții sunt în pericol să cadă, a spus Arafat. În Calafat, de exemplu, pompierii acționează cu o autospecială la sediul Poliției de Frontieră unde s-a constatat că în urma cutremurului au căzut cărămizi din coșul de fum.

Update 18:25 Replica nr. 8, de magnitudine 2,4, a avut loc în jurul orei 18:23, la o adâncime de 5,1 km.

Update 18:07 Replica nr. 7, de magnitudine 2,9, a avut loc în jurul orei 18:05, la adâncimea de 4 km.

Update 18:00 Lia Olguţa Vasilescu, edilul Craiovei, a povestit cum s-a simțit cutremurul de 5.7 produs, astăzi, în Gorj şi care este bilanțul pagubelor.

"Nu există nicio pagubă și nicio victimă. Acum am discutat cu cei de la poliția locală. Nici pe ISU, nici pe poliția locală nu s-a reclamat nici măcar o cădere de cărămidă.

Foarte rău s-a simțit. Eu am fost în primărie. Primăria este construită pe structură metalică. Vă dați seama că s-a simțit foarte rău. Au fost câteva atacuri de panică între funcționari, dar din fericire suntem bine.

Nimeni nu a pățit nimic și important este că nicăieri nu am avut niciun fel de paguba. 

Am discutat cu cei de la poliția locală și ei fac verificări peste tot. Deci nu, nu există. Nu avem absolut nimic. Nici pe telefonul cetățeanului. Nicio sesizare.

Eram am pe hol, vorbeam cu cineva, am rămas tot pe hol, am văzut toți funcționarii care au ieșit. Nu am încercat să ieșim din clădire au fost 5-6 secunde nu cred că a fost mai mult.

Oamenii s-au calmat și au intrat înapoi în clădiri", a spus edilul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

Update 17:53 Replica nr. 6. În ziua de 14.02.2023, 17:47:33 (ora României), s-a produs în Oltenia, Gorj un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.9, la adâncimea de 15 km.

Cutremurul s-a produs la 104km NV de Craiova, 107km SV de Sibiu, 139km V de Pitesti, 165km SE de Timisoara, 184km SE de Arad, 184km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 224km NE de Nis.

Update 17:30 A cincea replică! Încă un cutremur a avut loc în județul Gorj, de această dată cu magnitudinea de 4,2 pe Richter, după seismul major de 5,7, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).

Potrivit INFP, cutremurul cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter a avut loc la ora 17:24:29 (ora României), în Oltenia, județul Gorj.

Seismul s-a produs la adâncimea de 15 km.

Cutremurul s-a produs la 106km SV de Sibiu, 106km NV de Craiova, 140km V de Pitești, 164km SE de Timișoara, 182km S de Cluj-Napoca, 182km SE de Arad, 200km V de Brașov, 214km E de Belgrade, 219km E de Zemun, 226km NE de Nis.

Update 17:20 A patra replică seismică! În ziua de 14.02.2023, 17:12:52 (ora României), s-a produs în Oltenia, Gorj un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.8, la adâncimea de 10 km.

Cutremurul s-a produs la 103km NV de Craiova, 105km SV de Sibiu, 136km V de Pitesti, 168km SE de Timisoara, 184km S de Cluj-Napoca, 186km SE de Arad, 197km V de Brasov, 217km E de Belgrade, 222km E de Zemun, 224km V de Ploiesti.

Update 17:12 Seismologul Gheorghe Mărmureanu consideră că este greu ca seismul înregistrat marţi în Gorj să pornească activitatea seimică din Vrancea.

Update 16:52 În condițiile în care regiunea de Sud-Vest a fost afectată marți de un cutremur cu epicentrul în județul Gorj, Sistemul Energetic Național a funcționat fără probleme, asigurându-se în bune condiții atât producerea, cât și furnizarea energiei electrice și gazelor naturale, anunță ministrul Energiei.

„De altfel, la această oră, România este exportator de energie electrică. Trebuie spus că evenimentul seismic de astăzi a fost resimțit mai puternic decât cel de ieri, existând și anumite declanșări în SEN, însă acestea nu au afectat funcționarea în condiții optime a Sistemului Energetic Național”, a scrie pe Facebook ministrul Virgil Popescu.

Update 16:44 Directorul Regional al DRDP Craiova, Calin Cosmin Petruț, a dispus verificări imediate la toate podurile de pe drumurile naționale din zonele afectate de cutremurul din Gorj.

„Verificări urgente la poduri ca urmare a cutremurului de azi (marți - n.r.). Directorul Regional al DRDP Craiova, Calin Cosmin Petruț, a dispus verificări imediate la toate podurile de pe drumurile naționale din zonele afectate de cutremur”, anunță DRDP Craiova. 

Update 16:30 O a treia replică seismică  a avut loc la 16:25:26 (ora României), în Oltenia, Dolj un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.8, la adâncimea de 5 km.

Cutremurul s-a produs la 28km N de Craiova, 86km V de Pitesti, 139km S de Sibiu, 176km V de Ploiesti, 180km V de Bucuresti, 183km SV de Brasov, 187km NV de Ruse, 208km NE de Nis, 212km N de Sofia, 244km SE de Timisoara.

Cutremurul de azi, 14 februarie 2023, vine la aproximativ 24 de ore de la seismul înregistrat în judeţul Gorj.

Update 16:18 Cel puțin o mașină a fost avariată după ce bucăți dintr-o clădire din Târgu Jiu s-au desprins în timpul cutremurului. Alte bucăți de tencuială au căzut din alte clădiri, iar autoritățile din Gorj au fost solicitate să intervină.

Printre clădirile afectate este și biserica Tismana, din turla căreia s-au despins mai multe bucăți și au căzut într-o parcare.

Înregistrarea cu sunetul cutremurului a fost surprinsă de o cameră de supraveghere audio-video, dintr-un dormitor al unui copil din Alba Iulia.

Update 16:05 Zeci de persoane din judeţul Hunedoara au sunat, astăzi, la 112 după cutremurul de 5,7 produs în Gorj şi simţit în mai multe judeţe ale ţării. Speriați de cutremur, oamenii au făcut atacuri de panică.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj au anunţat că sunt foarte multe apeluri la numărul unic de urgenţă 112. Numeroase echipaje de intervenţie se află deja pe străzile din Târgu Jiu. Din fericire, până în prezent nu au fost victime.

Ştirea iniţială Potrivit primelor informaţii, magnitudinea cutremurului a fost estimată de EMSC la 5,7 pe scara Richter.

Totodată, Institutul Naţional pentru Fizica Pământului a emis o alertă de cutremur în care magnitudinea a fost estimată la 4,5. Ulterior, magnitudinea a fost revizuită la 5,7 pe scara Richter.

Cutremurul a fost înregistrat la o adâncime de 40 de kilometri.

"În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în Oltenia, Gorj, un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km.

Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca, 204km E de Belgrade, 208km E de Zemun, 212km NE de Nis, 212km V de Brasov", se arată într-o informare a INFP.

Citeşte şi: Cutremur de 5,2 grade în România! La scurt timp au urmat două replici în Gorj

După câteva minute, o replică a cutremurului a fost înregistrată de INFP.

"În ziua de 14.02.2023, 15:26:11 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.4, la adâncimea de 10 km.

Cutremurul s-a produs la 100km NV de Craiova, 110km SV de Sibiu, 138km V de Pitesti, 167km SE de Timisoara, 187km SE de Arad, 189km S de Cluj-Napoca, 202km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 220km NE de Nis", a transmis INFP.

O a doua replică s-a produs la ora 15.29 şi a avut o magnitudine de 3,5, la o adâncime de 5 kilometri.

×
Etichete: cutremur
x close