Antena 3 CNN Actualitate Dacă ai datorii la întreţinere, rişti să rămâi fără casă. Cum te lasă pe drumuri rechinii imobiliari?

Dacă ai datorii la întreţinere, rişti să rămâi fără casă. Cum te lasă pe drumuri rechinii imobiliari?

Dacă ai datorii la întreţinere, rişti să rămâi fără casă. Cum te lasă pe drumuri rechinii imobiliari?
Sursa foto: Foto: INTACT Images
10 Noi 2011   •   21:48

Nu adunaţi datorii la întreţinere! Rechinii imobiliari atât aşteaptă. Doar în Bucureşti, sunt sute de oameni care s-au trezit fără casă pentru restanţe de câteva mii de lei. Sunt cazuri reale, victime sigure ale unei reţele bine puse la punct. Atât de bine, încât datoriile persoanelor fără apărare se transformă în profituri uriaşe pentru samsarii imobiliari.

Reţeaua funcţionează de ani buni în Bucureşti cu precizia unui ceas. Totul începe la asociaţia de locatari. Datoria de câteva mii de lei este cumpărată de un membru al reţelei. Acesta dă banii asociaţiei, iar apoi se apucă să îi... recupereze.

În rolul principal este Victor Pomponiu, un avocat cu experienţă, dar extrem de controversat. În cele secundare sunt apropiaţi care joacă rolul "mâinii moarte" la toate licitaţiile organizate de executori judecătoreşti aleşi pe sprânceană. Iar unul dintre aceştia este Bucur Giurgea. Oficial, nu are nicio treabă cu avocatul...

Dovada legăturii strânse o reprezintă însă zecile de licitaţii cu acelaşi numitor: apartamentele ajung într-un final în proprietatea avocatului Pomponiu, la preţuri modice şi... în rate. A simţit-o pe pielea ei Tudora Niculae. Vestea a lovit-o ca un trăsnet acum doi ani. Locuinţa îi fusese vândută la licitaţie pentru o datorie la întreţinere de... 4.000 de lei. Iar ea a aflat abia după câteva luni.

Casa ei a fost cumpărată printr-o aşa-zisă licitaţie cu numai 12.000 de euro, un sfert din valoarea ei reală. Nici acum, după doi ani, nu şi-a revenit din şoc.

Avocata ei ştie că nu este uşor să recuperezi o casă luată de samsari.

O alta victimă este Teodor Din. Acelaşi film, doar că actorii şi-au schimbat rolurile. Personajul Ovidiu Berteanu, care de obicei face figuraţie la alte licitaţii, s-a transformat în actor principal. Acum două luni, a pus mâna cu forţa pe un apartament cu trei camere din centru, mai exact de pe Calea Vitan.

Casa lui a fost luată la jumătate din preţul stabilit de evaluator, adică 32.000 de euro. Acum, noul proprietar a scos-o la vânzare la preţul corect: aproape 70.000 de euro.

Nu sunt singurele cazuri. Ministerul Justiţiei a scos la iveală zeci de licitaţii trucate. Şi asta doar la un control prin sondaj.
I-am căutat pe cei implicaţi în afacerea de milioane de euro, dar telefoanele le sunt... deconectate. Victor Pomponiu, omul-cheie, locuieşte într-un modest apartament din vestul Capitalei, dar nimeni nu vorbeşte.

Există şi o posibilă explicaţie pentru discreţia de care dau dovadă acum toate aceste personajele. Procurorii de la crimă organizată le-au luat urma şi se pregătesc să le strice afacerile.

 


×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close