Antena 3 CNN Actualitate Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Scapă de kilogramele în plus cu zarzavaturi de primăvară

Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Scapă de kilogramele în plus cu zarzavaturi de primăvară

Leurda este o plantă cu frunze verzi, care miroase a usturoi (se mai numește și usturoiul ursului sau usturoi sălbatic pentru că, după hibernare, ursul consumă multă leurdă să se întremeze), care se folosește și intern și extern. Sub forma de salate sau suc proaspăt este indicată în hipertensiune arterială, ateroscleroză, stări de diaree și constipație. Se poate folosi însă si extern, local în reumatism, răni, eczeme, prurit, etc.

Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Scapă de kilogramele în plus cu zarzavaturi de primăvară
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    29 Mar 2021   •   13:12

Loboda este recunoscuta sub trei forme: roșie, galbenă și verde și se poate consuma în salate, sote-uri, suc proaspăt sau în ciorbe. Bogată în vitaminele E si K, loboda este folosită intern ca adjuvant în tratarea chisturilor ovariene și mamare, în afecțiuni dermatologice, în bronșite astmatiforme sau sub formă de cataplasme pentru dureri abdominale. 

O plantă bogată în calciu, fier, acid folic, vitamina E si K, loboda este numită de francezi mătura stomacului. De asemenea loboda este bogata și în acid oxalic, care ajută la absorbția calciului, prevenind formarea pietrelor la rinichi. Substanțele fitochimice și clorofila pe care le conține loboda au rol anti-cancerigen, de reglare hormonală și o compoziție apropiată de cea a sângelui uman. Loboda este așadar un tonifiant excelent al întregului organism, însa, în mod special pentru sânge, ficat și colecist. Se poate consuma în salate sau ca sote și-n ciorbe de zarzavat.

Urzicile pot fi considerate atât aliment, cât și plante medicinale

Urzicile nu trebuie nici ele uitate pentru că sunt un tonifiant general extraordinar. Prin conținutul lor bogat în aminoacizi esențiali, vitamine B (acid folic), C, A, E si K, calciu, fier si magneziu și în special clorofilă, urzicile pot fi considerate atât aliment, cât și plante medicinale. Astfel, este cunoscută folosirea urzicilor în afecțiuni hematologice (combat anemia), afecțiuni respiratorii (deschid căile respiratorii, reduc tusea și reduc și fluidifică mucusul bronho-pulmonar), combat constipația prin stimularea digestiei, au acțiune hipoglicemiantă (scad glicemia) și acționează pozitiv în afecțiunile dermatologice (eczeme, mătreață).

Și toate aceste beneficii obținute în urma unui program alimentar bazat pe verdețuri de primăvară se explică practic prin creșterea cantității de vitamine și minerale consumate; acestea ajută la întărirea sistemului imunitar, mențin oasele puternice, ajută digestia și reduc greutatea corporală la normal.

×
Subiecte în articol: dieta săptămânii Lygia Alexandrescu
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close