Antena 3 CNN Actualitate Educație Când și cum folosim corect adverbul ”undeva”? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Când și cum folosim corect adverbul ”undeva”? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Cum vi se pare exprimarea ”undeva peste două ore” sau ”undeva la ora 10:00”? Mi-ați scris, în câteva rânduri, că exagerăm la știri cu folosirea lui ”undeva” în aceste formulări unde exprimă aproximarea orei. Totuși, este ceva curent și corect și vedem astăzi câteva exemple, în care adverbul ”undeva” sugerează aproximarea și în alte contexte, nu doar în acestea, care vă spun deja de la început că sunt corecte.

Când și cum folosim corect adverbul ”undeva”? Pe cuvânt, cu Ana Iorga
Sursa foto: Antena 3
de Ana Iorga    |    13 Oct 2021   •   12:27

”Undeva peste două ore”, ”undeva pe la ora 10”, ”undeva în vara anului trecut” - e un tipar foarte interesant pe care sunt construite toate aceste exemple.

Un adverb de loc, spațial, ”undeva”, însoțește un reper temporal, pentru a exprima această idee de aproximare. ”Undeva peste două ore” înseamnă peste aproximativ două ore. ”Undeva la ora 10” înseamnă în jurul orei 10. Nu sunu deloc rare aceste utilizări și nu suny greșite, vă spuneam încă de la început.

Nu prea spui ”cândva la ora 10” ca să adaptezi adverbul, să pui un adverb de timp lângă un reper de timp. ”Cândva în vara anului trecut” nu este imposibil, dar să știți că ”undeva” s-a fixat pentru aproximare în astfel de contexte.

De altfel, undeva apare și în alte structuri care exprimă această idee de aproximare, de nuanțare. ”Are pe undeva dreptate”, spunem asta destul de des, pe undeva, oarecum, în unele aspecte, adică are un pic dreptate, are dreptate cu unele aspecte.

Dar, ”undeva” mai apare și în alte contexte, pe lângă alte elemente de cuantificare, unde introduce tot această idee de aproximare. ”Are undeva la 30 de ani”, ”costă undeva la 2.000 de euro”, adică are în jur de 30 de ani și costă în jur de 2.000 de euro. ”Undeva la” are, deci, acest sens de aproximare și în aceste contexte.

Așadar, aș privi mai relaxată aceste exemple. Nu e ceva deranjant în româna actuală, e o specializare a acestui adverb de loc, pentru astfel de situații. Pot spune ”undeva la ora 10”, ”are pe undeva dreptate”, ”are undeva la 30 de ani”, pentru că nu prea spui ”cândva la ora 10” sau are ”câtva la 30 de ani”.

×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close