Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum folosim corect cuvântul record? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Cum folosim corect cuvântul record? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Ana Iorga
1 minut de citit Publicat la 11:12 12 Oct 2021 Modificat la 11:12 12 Oct 2021
New Project - 2021-10-12T111214.601
Sursa foto: Antena 3

Mi-ați scris adesea că vi se pare incorectă sintagma în acest context: "recordul înseamnă o performantă și se folosește în situații pozitive, or aici nu e o bucurie când oamenii se îmbolnăvesc". Aveți dreptate. Să vedem ce ne spune DEX.

Recordul este un "rezultat realizat într-o competiție sportivă oficială, a cărui valoare reprezintă cea mai bună performantă, omologată de o persoană juridică. prin generalizare: recordul este o realizare maximă, performantă supremă obținută într-un domeniu de activitate, într-o acțiune”.

Exemple de expresii: A bate recordul în ceva înseamnă a atinge treapta cea mai înaltă în ceva, A ține sau a deține un record înseamnă a păstra un record obținut. Performantă, realizare maximă.

În esență, recordul e de fapt ceva bun, mai ales că îl asociem puternic cu domeniul sportiv, deci cu o competiție sănătoasă în care dacă cineva înregistrează un record sau bate un record anterior e motiv de bucurie. Așadar, nu prea putem spune record de infectați.

Să vedem ce spun dicționarele în franceză, pentru că de acolo avem cuvântul.

”Tresor de la langue francaise” precizează 3 sensuri: recordul e o performantă sportivă, un rezultat superior tuturor celor înregistrate până la un moment dat într-un domeniu și ceva ce depășește tot ce a fost până atunci: cifră record, viteză record, prezentă record. Atenție la sensul al treilea: nu e ceva neapărat pozitiv. Asta în franceză.

În română, DEX nu ne dă de înteles că record poate fi și într-un domeniu nedorit: număr record de divorțuri? număr record de tâlhării?

Cred că putem spune neutru: La vot a fost o participare record. Comercianții au avut vânzări record. Dar: Antreprenorii au avut pierderi record? Nu sunt convinsă.

Ei, și cu ideea asta din DEX de performanță într-un anumit domeniu, cred că ni se par și mai nepotrivite exemplele: Număr record de îmbolnăviri, România a înregistrat un record negativ la infectări.

Citeam pe site-ul Digi24, acum câteva zile: "Tările europene continuă să doboare record după record în privința infectărilor cu coronavirus." E nepotrivit, nu e o competiție.

Faptul că suntem obișnuiți să asociem recordul cu o performantă, cu un succes, deci cu ceva bun, ne face să tresărim când auzim: record de îmbolnăviri, număr record de bolnavi în stare gravă. Nu concurează nimeni în vreo cursă, nu câștigă țara sau orașul cu cei mai mulți bolnavi. Deci eu aș zice să evităm formulări că "record de îmbolnăviri".

×
x close