Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Când și cum folosim corect cuvântul „curator” în domeniul artei

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Când și cum folosim corect cuvântul „curator” în domeniul artei

Ana Iorga a explicat în rubrica „Pe Cuvânt” când și cum folosim corect cuvântul „curator” în domeniul artei. Este foarte des folosit în această industrie însă acest sens nu este menționat în dicționarul explicativ al limbii române.

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Când și cum folosim corect cuvântul „curator” în domeniul artei
Sursa foto: Antena 3
de Diana Ionescu    |    02 Iul 2020   •   16:52

Este corect să vorbim despre „curatorul” unei expoziții? Putem spune „a curatoria” o expoziție sau „curatorierea” unei expoziții? Acest sens nu este menționat în DEX. Avem în dicționar cuvântul „curator”, folosit în domeniul juritic dar care nu are legătură cu arta, deși se folosește în lumea artistică foarte mult.  

DEX 

(juritic) curaor, curatelă - instituția legală pentru ocrotirea unei persoane care nu își poate administra singură bunurile  și nici nu a aputut să-și desemneze un reprezentant. Curatorul unui bătrân sau al unui minor, de exemplu.

(fr.) curateur - din franceză, sens juridic la fel ca în limba română 

(fr.) curateur - sensul de conservator al unui muzeu, apare mai mult în franceza vorbită din Canada. 

Putem sau nu folosi „curator” când vine vorba de artă? 

Curatorul unei expozițiiș
Curatorul galeriei. 

Curatorul din domeniul artei nu este încă în dicționare dar poate ar merita să fie pentru că se folosește de mult timp cu acest sens, și în română și în franceză. Mare atenție însă, pronunțarea a trebui să fie cu accentul pe ultima silabă. 

Când și cum folosim corect cuvântul „curator”

×
Subiecte în articol: Pe cuvant curatort arta
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close