După dezamăgirea de la simularea Evaluării Naţionale a venit acum rândul elevilor de clasa a 12-a să afle cum s-au descurcat la simularea de bac. Anul trecut, 75% dintre cei care au susţinut examenul de Bacalaureat au reuşit să îl promoveze.
Elevii de clasa a 12-a așteaptă rezultatele Simulării Bacalaureatului. În timp ce unii sunt stresați și emoționați, pentru că de notele de la Bacalaureat depinde admiterea lor la facultate, alții sunt complet relaxați pentru că nu vor să urmeze studii superioare sau pleacă la universități din străinătate, unde nu contează notele de la bacalaureat sau rezultatele din cei 4 ani de liceu.
De altfel, statisticile arată ca tot mai puțini tineri din România sunt interesați să facă o facultate. Pe de altă parte, mulți nu văd importanța acestui examen al maturității. Tocmai de aceea reprezentanții Asociației de elevi din Constanta au propus eliminarea Bacalaureatului.
Simularea examenului de Bacalaureat a fost în sistem digitalizat. Toate lucrările au fost scanate, introduse pe platforma online și distribuite aleatoriu către doi profesori corectori, din alte județe decât cel unde studiază elevul respectiv.
Fiecare lucrare a fost evaluată așadar de doi profesori, iar diferențele semnificative de notare au necesitat reevaluarea lucrării de către alți doi evaluatori. Rezultatele vor fi comunicate anonimizat, ca și la simularea Evaluării Naționale, utilizând codurile individuale.
Simularea examenului național de Bacalaureat a fost organizată în peste 1.320 de unităţi de învăţământ. Notele nu vor fi trecute în catalog, decât la cererea elevului.
Ministerul Educației solicită ca rezultatele să fie analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții și consiliul profesoral.
Solicitarea vine după ce la simularea Evaluării Naționale, peste jumătate dintre elevii de clasa a 8-a nu au reușit sa obțină nota 5 la Matematică, iar două treimi dintre candidați au făcut greșeli de ortografie și punctuație la Limba și Literatura Romana.