Antena 3 CNN Actualitate A murit fiica marelui poet Lucian Blaga

A murit fiica marelui poet Lucian Blaga

Fiica marelui poet și filosof Lucian Blaga, Dorli Blaga, și-a pierdut viața la vârsta de 91 de ani. Anunțul a fost făcut chiar de Dan Negru.

A murit fiica marelui poet Lucian Blaga
Sursa foto: telegrama.ro / Radio România
de Laura Dinu    |    17 Noi 2021   •   14:40

”A murit fiica lui Blaga, Dorli Blaga.

Postarea de mai jos e degeaba de acum.

Sunt mâhnit ca n-am reușit sa-mi conving colegii din TV așa cum am scris atunci, aici...”, a scris Dan Negru pe Facebook, făcând trimitere la o altă postare făcută cu o lună în urmă. 

A murit fiica lui Blaga, Dorli Blaga. Postarea de mai jos e degeaba de acum. Sunt mahnit ca n-am reușit sa-mi conving colegii din tv așa cum am scris atunci, aici...

Publicată de Dan Negru pe Miercuri, 17 noiembrie 2021

”Am trecut pe aici acum și mi-am amintit că la Alba Iulia trăiește fiica unei legende: Dorli Blaga, fiica lui Lucian Blaga.

La 91 de ani e perfect lucidă și poveștile ei despre personalitățile pe care le-a întâlnit sunt extraordinare.

Le-aș propune colegilor mei din televiziuni, acu' când se pregătesc programele de 1 Decembrie, să o ia în seamă pe fiica lui Blaga.

Poveștile ei vor aduce aplauze și onoare televiziunii care le va difuza.

Căutați-o pe fiica lui Lucian Blaga!

"Viața e o plimbare spre somn" , zicea tatăl lui Dorli.

Faceți o plimbare la Alba și arătați-o la TV de 1 decembrie. Cât încă se mai poate!

Tatăl ei are o statuie sau o stradă in fiecare oraș românesc...”, scria Dan Negru pe Facebook, pe data de 13 octombrie, în urma unei plimbări pe strada Lucian Blaga. 

Cine a fost Dorli Blaga

Dorli Blaga s-a născut la 2 mai 1930, la Berna, Elveția, unde tatăl ei, Lucian Blaga, lucra în calitate de atașat de presă la Legația Română. Numele de alint Dorli este de fapt un derivat de la cuvântul "dor", unul din simbolurile centrale ale poeziei lui Blaga, scrisă mai ales în perioada în care acesta a fost atașat cultural la legațiile românești din Elveția sau Portugalia.

Urmează cursurile liceale la Sibiu în perioada războiului, iar apoi, după eliberarea Ardealului de Nord, la Liceul de fete "Regina Maria" din Cluj (azi Colegiul Național George Coșbuc (Cluj). Se înscrie la Facultatea de Fizică din Cluj, transferându-se apoi la aceeași facultate a Universității din București.

În 1957, Dorli Blaga s-a măritat cu profesorul Tudor Bugnariu, care era cu 21 ani mai în vârstă decât ea. 

În perioada 1962-1967, Dorli Blaga a lucrat la Institutul de Documentare Tehnică. În 1967 s-a transferat la Consiliul Național al Cercetării Științifice unde a lucrat, până în 1972, la Comisia Plan Sinteză. În 1972 a revenit la Institutul de Documentare Tehnică, lucrând în calitate de redactor responsabil pentru publicația „Cercetare științifică dezvoltare tehnologică”, publicație realizată pe baza documentelor UNESCO și ONU.

Din 1991 a lucrat la Senatul României în calitate de expert cu documentația privind NATO, iar apoi în calitate de consilier parlamentar la cabinetul președintelui Senatului din acea vreme, Oliviu Gherman.

Dorli Blaga a fost împuternicită de Lucian Blaga, prin testamentul său, să îi administreze opera. Fiind și deținătoarea drepturilor de autor a operei lui Lucian Blaga, ea s-a implicat puternic, în special în perioada după 1990, în munca de recuperare și valorificare a operei poetului.

A contribuit la editarea romanului postum al lui Lucian Blaga, Luntrea lui Caron, și a colaborat cu monograful Ion Bălu la redactarea celei mai complete biografii, în patru volume, Viața lui Lucian Blaga. De asemenea, a coordonat publicarea ediției critice a operei complete a lui Lucian Blaga.

Dorli Blaga a scris și un volum de memorii, "Tatăl meu, Lucian Blaga", scrie Wikipedia

×
Subiecte în articol: Dorli Blaga Lucian Blaga
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close