Antena 3 CNN Actualitate Justiție Parchetul General din România și-a prezentat raportul de activitate: "În 2023 am primi maxim 80 de procurori"

Parchetul General din România și-a prezentat raportul de activitate: "În 2023 am primi maxim 80 de procurori"

Parchetul General își prezintă raportul de activitate şi transmite câte dosare instrumentează, câte trimiteri în judecată a avut anul trecut, câte dosare a clasat și câte mai are pe rol.

Parchetul General din România și-a prezentat raportul de activitate: "În 2023 am primi maxim 80 de procurori"
Sursa foto: Antena 3 CNN - Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Alexandra Cojoianu    |    14 Feb 2023   •   15:17

Anul trecut la parchet a fost notoriu dosarul lui Bălășoiu redeschis acum după o primă clasare.

Bilanțul vine in contextul in care Procurorul general Gabriela Scutea candidează pentru un nou mandat de trei ani la conducerea Ministerului Public.

”Factorul decisiv care a influenţat rezultatele activităţii îl reprezintă dinamica de resurse umane. În 2020, 23 (n.r. procurori). În 2023, așa cum l-am calculat în acest moment, am primi maxim 80 de procurori. 

Contribuția la dezbateri la Ministerul Justiției și alți parteneri instituționali pentru extinderea competenței DNA actualizare a legislației în domeniul protecției mediului și alte subiecte care, sunt sigură, vor exista pe agendă și dorește extinderea activității Direcții Naționale Anticorupție.

Analiza internă s-a concentrat pe circumscripţiile şi parchetele care nu s-au confruntat cu fluctuaţii critice sau la care deficitul de personal nu este cronic”, a afirmat, marţi, Gabriela Scutea, la prezentarea bilanţului activităţii pentru anul 2022.

Citeşte şi: Oficial de rang înalt din Ministerul Economiei, audiat la DNA în dosarul măştilor

Multe parchete, multe dosare pe care le-a instrumentat procurorii Parchetului General. 

Potrivit lui Scutea, gradul de ocupare a posturilor de procuror la 31.12.2022 a fost de 74,19%, faţă de 79,48% la 31.12.2021.

”Scăderea cu peste 5% necesită precizarea că Ministerul Public a pierdut din bagajul de experienţă, prin eliberarea din funcţie a procurorilor de la parchete superioare, în cea mai mare parte. 277 de procurori eliberaţi din funcţie reprezintă aproape dublu faţă de 2020 (140) şi +65% faţă de 2021 (168). Raportul net eliberări din funcţie / numiri în funcţie pe totalul intervalului 2020-2022 este 2,07 : 1”, a mai transmis Scutea.

Aceasta a prezentat situaţii din care rezultă ”incapacitatea instituţională”:

  • zero procurori la PJ Măcin şi PJ Însurăţei,
  • 2 procurori stagiari la PJ Strehaia, fără un procuror definitiv coordonator de stagiu,
  • 12 parchete au avut, pe perioade mai scurte sau mai extinse, 1 singur post ocupat
  • gradul global de ocupare la PCA Galaţi, de 50,36%.

”Subliniez că resursele interne ale parchetelor s-au activat pentru a asigura continuitatea activităţii, pentru că – spre deosebire de posibilitatea de programare a activităţilor de urmărire penală – activitatea judiciară penală şi civilă este independentă de măsurile de organizare într-un parchet”, a mai transmis Scutea.

Potrivit acesteia, în plus, în privinţa DNA în anul 2022, ”funcţionarea a fost orientată de măsuri care să conducă la îndeplinirea unui jalon în cadrul PNRR, ocuparea a minim 85% din posturile de procuror până în iunie 2023”.

”De la indicatorul 75,38% în ianuarie 2022, în luna decembrie 2022 gradul de ocupare a fost 70,26%. În concret, recrutarea pentru DNA se face de la celelalte parchete, astfel încât şi dinamica resurselor umane în interiorul sistemului produce dezechilibre (prin promovări şi transferuri)”, a mai transmis procurorul general.

×
Subiecte în articol: DNA România Gabriela Scutea
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close