Antena 3 CNN Actualitate Justiție Sebastian Ghiţă scapă de dosarul "Tracia-Asesoft", în urma prescrierii faptelor

Sebastian Ghiţă scapă de dosarul "Tracia-Asesoft", în urma prescrierii faptelor

Sebastian Ghiţă scapă de dosarul "Tracia-Asesoft", în urma prescrierii faptelor
03 Mar 2016   •   16:56

Judecătorii de la Curtea de Apel București au decis, joi, încetarea procesului penal împotriva deputatului Sebastian Ghiță pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la înșelăciune și fals în declarații ca urmare a prescrierii faptelor, într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere, transmite Agerpres.

De asemenea, instanța a încetat procesul penal și în cazul celorlalți inculpați din acest dosar, denumit "Tracia-Asesoft", în urma prescrierii faptelor: Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel, Iriza Ștefan, Mircea Daniel Nicorici și Stela Ștefan.

În schimb, instanța a admis acțiunea civilă și i-a obligat pe inculpați la plata către ANAF a sumei de 1.730.951 lei, după cum urmează: Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru — acesta în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC Business Net SRL prin lichidator judiciar, Ștefan Iriza — acesta în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC Cloșani Impex SRL prin lichidator judiciar, Sebastian Ghiță — acesta în solidar doar cu Dan Florin Berendel și SC Yato România SRL prin lichidator judiciar și doar în limita sumei de 134.354 lei, Mircea Daniel Nicorici și Stela Ștefan, ambii în solidar doar cu Ioan Gheorghe Lalu și doar în limita sumei de 16.506 lei.

Decizia instanței este definitivă.

'Tracia-Asesoft' este printre cele mai vechi dosare penale, fiind trimis în instanță în anul 2002 de procurorii Parchetului Tribunalului București.

În 2004, Sebastian Ghiță a fost achitat pe rând de Tribunalul București, apoi de Curtea de Apel București, însă deciziile au fost casate de ÎCCJ, care a decis rejudecarea dosarului. Ulterior, în anul 2011, Sebastian Ghiță a fost achitat din nou de Tribunalul București, iar Curtea de Apel București a decis definitiv, joi, să închidă acest proces, după ce faptele s-au prescris. Judecătorii de la această ultimă instanță au decis însă ca inculpații să plătească prejudiciul reținut în acest dosar.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Sebastian Ghiță și alte opt persoane (Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel, Iriza Ștefan, Mircea Daniel Nicorici și Stela Ștefan) au pus la punct un mecanism folosind mai multe firme, prin care cumpărau produse petroliere de la rafinării, pe care le revindeau altor firme, cu eludarea plății taxei FSDP (taxa pentru fondul special al drumurilor publice).

Procurorii susțineau că prejudiciul creat statului român se ridică la 2 milioane de lei, din care 1,6 milioane lei era prejudiciul realizat de Asesoft Com SRL, companie unde administrator era Sebastian Ghiță.

×
Subiecte în articol: Sebastian Ghita
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close