Antena 3 CNN Actualitate Justiție Motivarea instanței pentru redeschiderea dosarului ”10 august”: Trebuie să se stabilească ce tip de muniție și gaze au folosit jandarmii

Motivarea instanței pentru redeschiderea dosarului ”10 august”: Trebuie să se stabilească ce tip de muniție și gaze au folosit jandarmii

În motivarea deciziei de a redeschide dosarul „10 august” judecătorul de la Curtea de Apel București argumentează că DIICOT a clasat dosarul fără să audieze victime sau suspecți și nu a solicitat probe pe care le avea la îndemână.

Motivarea instanței pentru redeschiderea dosarului ”10 august”: Trebuie să se stabilească ce tip de muniție și gaze au folosit jandarmii
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    04 Iun 2021   •   20:53

Motivarea verdictului de a admite plângerea unui protestatar care a contestat decizia de clasare a cazului, luată de DIICOT, a fost transmisă azi de instanță și publicată de organizația Declic.

Magistrații Curții de Apel București consideră că „procurorul DIICOT nu a audiat nicio persoană vătămată, niciun suspect și niciun martor (cu excepția martorilor Dan Carmen Daniela, Cliseru Speranța, Bădulescu Aurelian, Mastan Alin Ionel)”.

Instanța a mai precizat că procurorul nu a solicitat de la operatorii de telefonie mobilă date care puteau arăta dacă au existat convorbiri între suspecții din dosar și că probele administrate nu sunt suficiente pentru a clarifica faptele legate de organizarea, conducerea și modul de intervenție al jandarmilor împotriva manifestanților.

Totodată, motivarea mai prevede că nu a fost efctuată o expertiză criminalistică care să clarifice dacă elementele de muniție folosite de Jandarmeria Română ”puteau fi apte a exploda și a genera astfel particule/schije supraîncălzite/fragmente/flacară dar și măsura în care puteau provoca leziuni atât de grave participanților la protest”, se arată în documentul publicat de Declic.

Se chestionează, de asemenea, dacă gazul lacrimogen a fost folosit legal de către jandarmi pentru dispersarea protestatarilor.

Mai mult, se pare că Jandarmeria Română a dezinformat ”intenționat” opinia publică atunci când purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a spus că o colegă a lor „ar putea rămâne paralizată pe viață”.

„Astfel, deşi era cunoscută starea reală de sănătate a sg. maj. Nistor Ştefania, comunicările cu privire la acest subiect, inclusiv în relaţia cu mass-media, au fost intenţionat eronate”, se arată în document.

Curtea de Apel București a dispus, la jumătatea lunii aprilie, redeschiderea anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei, în dosarul "10 august". Decizia a venit după ce a fost admisă plângerea lui Ion Crăciuneanu, un bărbat care a participat la mitingul din 10 august 2018, în Piața Victoriei. El susține că a fost agresat și amenințat de jandarmi, iar o grenada i-a căzut lângă picior și l-a rănit.

 

 

 


 

×
Subiecte în articol: 10 august dosar instanta
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close