Antena 3 CNN Actualitate Justiție Tudorel Toader, după ce Kovesi a afirmat că procurorii verifică hotărârile de Guvern din dosarul "Belina": ”Legalitatea unei hotărâri de guvern o verifică judecătorul, nu procurorul”

Tudorel Toader, după ce Kovesi a afirmat că procurorii verifică hotărârile de Guvern din dosarul "Belina": ”Legalitatea unei hotărâri de guvern o verifică judecătorul, nu procurorul”

1 minut de citit Publicat la 09:10 26 Sep 2017 Modificat la 09:10 26 Sep 2017
o_1bquct2eosip379p711rb61rb8d.jpg
Foto: Gov.ro

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat marţi că legalitatea unei hotârâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, nu procurorul. Precizarea sa vine după ce Laura Codruţa Kovesi a afirmat, referindu-se la Hotărârea de Guvern din cazul Belina, că DNA nu urmăreşte astfel de acte normative, dar când apar informaţii că ceva e în neregulă, se sesizează din oficiiu.

"Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalităţii actelor narmative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. (...) Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ", a precizat ministrul, răspunzând unei întrebări.

Toader a explicat că actele normative infraconstituţionale - cele cu putere de lege - se veritică sub aspectul constituţionalităţii de către CCR, iar cele care sunt sub lege, se verific de către instanţa de contencios administrativ, de către judecătorul specializat.

Acesta a făcut referire și la prag, care va rămâne în standardele Comisiei de la Veneția, care sunt specifice statului de drept.

”Știți că standardele Comisiei de la Veneția sunt standardele specifice statului de drept. (...) Standardele Comisiei de la Veneția reprezintă repere interpuse în controlul de constituționalitate. Legea națională, legea inetrnă are cel puțin două coordonate. Legea trebuie să respecte exigențele Constituției pe de o parte, iar în legea națională trebuie transpuse prevederile directivelor europene cu respectarea specificului național. Prin urmare, avem standardele Comisiei de referință, avem deciziile CCR care sunt obligatorii pentru mine ca ministru și pentru legiuitor”, a spus Tudorel Toader.

 

×
Parteneri
x close