Antena 3 CNN Actualitate Locale Avalanșă uriașă la Bâlea. 23 de oameni au murit. Ziua în care România s-a scufundat în doliu

Avalanșă uriașă la Bâlea. 23 de oameni au murit. Ziua în care România s-a scufundat în doliu

 Avalanșă uriașă la Bâlea. 23 de oameni au murit. Ziua în care România s-a scufundat în doliu
Sursa foto: foto: jurnalul.ro
17 Apr 2017   •   12:59

17 aprilie 1977... La Balea avea sa se consume cea mai mare tragedie montana din Romania. O avalansa si cateva secunde au facut sa dispara 23 de persoane. Printre acestea, 19 elevi cu varste intre 15 si 18 ani, scrie Jurnalul.

Daca toate scolile din orasul in care Nicu Ceausescu a fost prim-secretar erau obisnuite cu "plimbarile" de ecologizare a cartierelor sau parcurilor, Scoala Germana nr. 1 Sibiu facea distinctie prin excursiile organizate pe munti si scoala sa de schi. Cu mici exceptii, profesorii si elevii de acolo nu erau straini de alunecatul in zigzag pe zapada. In aceste conditii, sub comanda profesorului Richard Schuller (48 ani), un grup de 20 de elevi ai scolii si alti doi profesori au plecat la mijlocul lunii aprilie 1977 la Balea Lac, intr-o excursie de schi. Pentru doua zile, grupul a fost insa nevoit, alaturi de alti turisti aflati in cabana Balea Lac, sa ramana in camere.

Pe 17 aprilie, In jurul orei 10:00, sub indrumarea profesorilor Schuller, Sigrid Avram si Anneliese Frisch, cei 20 de elevi plecati in excursie au pornit sa urce pe Saua Caprei, locul ideal pentru schiat. Alaturi de grup s-a atasat si inginerul Alexandru Samoil din Brasov, un experimentat al muntelui. "Unul dintre elevi, mai uituc, a anuntat ca se intoarce la cabana pentru ca isi uitase ochelarii de schi. A fost sansa lui", mai spune Liviu. La intoarcere a ramas mut. Era singur. Nici unul dintre profesorii sau colegii lui nu se mai afla pe partie. "A fost o tragedie greu de imaginat. A anuntat cabanierul si asa am aflat de nenorocire. Era in jurul orei 10:00 cand s-a produs avalansa prin alunecare. Este una dintre cele mai perfide avalanse. Nu face zgomot. Stratul de zapada aluneca in falii mari." Dupa doua zile de ninsoare, zapada pusa in miscare de avalansa a trecut peste Lacul Balea si aproape ca a acoperit Vila Paltinul, rezervata cuplului Ceausescu. In zona in care a lovit casa prezidentiala geamurile au fost sparte.

×
Subiecte în articol: avalansa Balea lac
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close