Antena 3 CNN Actualitate Locale Bărbat atacat de urs în Harghita, internat de urgență cu răni grave. Decizia privind împuşcarea urşilor agresivi, luată în câteva zile

Bărbat atacat de urs în Harghita, internat de urgență cu răni grave. Decizia privind împuşcarea urşilor agresivi, luată în câteva zile

Un bărbat de 54 de ani din judeţul Harghita a fost atacat de un urs. Omul a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, unde a avut nevoie de şase intervenţii chirurgicale.

Bărbat atacat de urs în Harghita, internat de urgență cu răni grave. Decizia privind împuşcarea urşilor agresivi, luată în câteva zile
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    18 Iun 2021   •   18:24

Un bărbat a fost atacat de urs la o fermă de lângă localitatea Săcel, el fiind supus unor intervenţii chirugicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, transmite Agerpres.

Datele STS arată că în primele cinci luni ale anului au fost date 1.000 de apeluri la 112, oameni care au semnalat prezenţa urşilor pe străzi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a intervenit prin telefon la Antena 3, unde a vorbit despre problemele cu care se confuntă oamenii din judeţul Harghita. 

"Ursul a atacat din Nou! Un bărbat de 54 de ani a fost atacat în zorii zilei la o fermă de lângă Săcel. Acesta a fost transportat imediat la spitalul din Odorheiu Secuiesc unde i s-a acordat asistenţa medicală de urgenţă, şi în urma CT-ului efectuat a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. În acest moment se află în sala de operaţii, deoarece a suferit răni grave în zona pieptului", a scris Borboly Csaba, pe Facebook.

"Consilul Judeţean Harghita lucrează de peste 10 ani ca să ne facem înţeleşi că cea mai mare circulaţie de urşi există aici şi trăiesc aici în judeţul Harghita. Avem peste 2.000 de specii mai mult decât oricare ţară din Europa sau din lume. În anul 2020, la spitalele din judeţ au fost tratate cinci victime. Anul trecut, majoritatea anului au stat acasă, dar deja anul acesta avem mai multe victime. Sunt foarte multe lucruri care trebuie să fie făcute în paralel. Cine spune că singura soluţie este vânătoarea, greşeşte. Din cele 10 măsuri, una poate fi şi vânătoarea. Trebuie să avem echipe de intervenţie (...) Ursul s-a obişnuit cu mâncarea omului, deci aceşti urşi trebuie să fie duşi undeva în libertate, dar într-o libertate limitată. În judeţul Harghita ar trebui să fie cel puţin două parcuri de urşi. În judeţul Harghita oamenii ar trebui să fie conştentizaţi. Ar trebui să avem o susţinere şi pentru deşeul menajer. În anul 2020 au fost număraţi 2.077 de urşi, aproape cu 300 mai mulţi decât anul anterior. Am avut 223 de pagube, dar deja din 100 de pagube, numai 1 este declarat. Când este o pagubă prima dată se adresează primarului. Primarul convoacă o comisie. Comisia merge şi stabileşte, după aceea se face un proces verbal, o evlauare. Majoritatea despăgubirlor se opresc la un birou al unui funcţionar din cadrul Gărzii Forestiere. De acolo nu pleacă mai departe, ci numai cu eforturi foarte mari", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, vineri, la Antena 3.

Ce a avut de spus Robert Szep, secretar de stat în Ministerul Mediului, dar şi Zsolt Butyka, primarul din Băile Tuşnad, aflaţi din materiaul video de mai sus.

Incidentul de astăzi s-a produs la o zi după ce ministrul Mediului, Barna Tánczos, a declarat că ministerul pe care îl conduce pregătește o modificare a legislației, care să permită intervenția de urgență atunci când este semnalată prezența urșilor în localități, una dintre posibilități fiind ca animalele agresive să poată fi împușcate în maximum 24 de ore.

Ordonanța ar urma să fie aprobată în guvern în luna iulie.

×
Subiecte în articol: Harghita ursi ferma Săcel
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close