Antena 3 CNN Actualitate Locale O fată de 17 ani cu o boală extrem de rară, operată cu succes la Oradea. Avea doar 40 de kilograme şi de 6 ani suferea de greţuri şi vărsături

O fată de 17 ani cu o boală extrem de rară, operată cu succes la Oradea. Avea doar 40 de kilograme şi de 6 ani suferea de greţuri şi vărsături

O adolescentă în vârstă de 17 ani, diagnosticată cu o boală extrem de rară - sindrom de pensă aorto-mezenterică, a fost operată cu succes la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor.

O fată de 17 ani cu o boală extrem de rară, operată cu succes la Oradea. Avea doar 40 de kilograme şi de 6 ani suferea de greţuri şi vărsături
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Dec 2023   •   22:57

"Sindromul de pensă aorto-mezenterică are o incidenţă de 1 la 1 milion în rândul copiilor (0-18 ani), iar acesta este primul caz înregistrat în judeţul Bihor şi al doilea caz publicat din ţară. Atât diagnosticarea acestui caz, cât şi abordarea chirurgicală reprezintă premiere medicale la nivelul judeţului Bihor", a precizat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Lisa Crăiuţ.

Adolescenta suferea de mai bine de şase ani de simptome digestive precum greaţă, vărsături, balonare, durere abdominală şi scădere ponderală, fiind internată în repetate rânduri în cele două spitale din Beiuş, conform biletelor medicale, cu suspiciune de gastrită.

În 19 septembrie, însă, a fost adusă la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, cu dureri abdominale, deshidratată, având o greutate de 40 de kilograme, la o înălţime de 1,68 metri.

Simptomele ei indicau prezenţa unei obstrucţii proximale, aşadar, iniţial, pacientei i s-a efectuat o radiografie abdominală. S-a constatat faptul că stomacul ei era destins până la micul bazin, în mod normal acesta fiind situat până deasupra ombilicului. De asemenea, evacuarea era încetinită.

Timp de 6 ani, medicii au tratat-o pentru gastrită

Pacientei i s-a făcut atunci tomografie computerizată a abdomenului cu substanţă de contrast intravenoasă şi a fost măsurat unghiul aorto-mezenteric, adică unghiul dintre aorta abdominală şi artera mezenterică superioară.

"Acest unghi trebuie să fie de peste 25 de grade, pentru a permite trecerea duodenului (prima parte a intestinului subţire). În cazul pacientei, unghiul era de doar 10 grade, ceea ce a dus la comprimarea duodenului şi, astfel, la apariţia simptomelor pacientei", se arată în comunicat.

Punerea diagnosticului a presupus o abordare multidisciplinară a cazului, necesitând analize de laborator, împreună cu investigaţii de imagistică medicală şi gastroenterologie. În urma acestor investigaţii, s-a pus diagnosticul de sindrom de pensă aorto-mezenterică, o cauză extrem de rară de obstrucţie intestinală.

Simptomatologia cronică, riscul de denutriţie avansată şi tulburările hidroelectrolitice ar fi dus în timp la decesul pacientei. După confirmarea diagnosticului, echipa medicală a decis tratamentul chirurgical prin efectuarea unui bypass, cea mai avansată tehnică.

Avea 40 kilograme la 17 ani

Intervenţia, care a fost una cu un grad de complexitate ridicat, a fost realizată prin tehnica laparoscopică, aceasta fiind una dintre cele mai moderne tehnici chirurgicale, care presupune utilizarea unor instrumente endoscopice (trocare), ce se introduc în abdomen prin nişte incizii foarte fine.

Operaţia a avut loc în data de 26 septembrie şi a durat o oră şi jumătate.

Evoluţia post-operatorie a pacientei a fost rapid favorabilă, cu reluarea alimentaţiei orale (pe gură) şi toleranţă digestivă bună, transmit medicii.

×
Subiecte în articol: Oradea spital operatie boala rara
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close