Antena 3 CNN Actualitate Locale Spital din România, în prag de faliment din cauza salariilor mari ale angajaților. Directorul a anunțat personalul că nu mai sunt bani

Spital din România, în prag de faliment din cauza salariilor mari ale angajaților. Directorul a anunțat personalul că nu mai sunt bani

Gabriela Mladin
2 minute de citit Publicat la 11:40 09 Apr 2024 Modificat la 14:23 09 Apr 2024

Se întâmplă la Târgu Cărbunești, acolo unde directorul spune că 99% din buget se cheltuiești pe salariile oamenilor. 

Balanţa dintre cheltuieli şi venituri nu este deloc echilibrată, asta susţine managerul spitalului din Târgu Cărbuneşti.

Diferenţa uriaşă este doar din cauza salariilor foarte mari şi a salariaţilor care sunt foarte mulţi. Mai exact, salariile consumă 99% din bugetul spitalului.

Managerul a anunţat deja personalul că nu mai are bani pentru plata salariilor. Vorbim de 500 de angajaţi care primesc un salariu mediu brut de peste 10.000 de lei pe lună. 

Managerul spune că spitalul are datorii de 1,2 milioane de euro. Spitalul se află într-un oraş cu opt mii de locuitori şi a beneficiat de modernizări de peste 15 milioane de euro. 

"Suntem într-o situaţie financiară foarte delicată, am folosit un termen nepotrivit ca şi faliment, pentru că totuşi suntem un spital, dar suntem într-o situaţie foarte, foarte delicată din punct de vedere financiar. 99% din bugetul spitalului intră în salarizare, în condiţiile în care nouă ne mai lipsesc 4 miliarde (400.000 de lei noi n.red.) pentru furnizori lună de lună.

Asta înseamnă că dăm salariile, rămânem cu patru miliarde, ne mai rămân cam 400 de milioane (40.000 de lei noi n.red.) aşa, mai achităm luna următoare iar şi ne adâncim din ce în ce mai mult. (...) Spitalele înainte erau plătite la ce cheltuiau, acum suntem plătiţi la un contract. Avem 573 de angajaţi, care au scăzut de la 588 de când am preluat eu mandatul, am ajuns la 573 şi tot nu facem faţă (...).

Faliment e un termen dur, eram obosit, am ieşit din operaţie... Probabil o să-mi dau demisia. (...) Nu ştiu, o să mă gândesc foarte bine", a afirmat Sorin Mehedinţu, managerul Spitalului Orăşenesc de Urgenţă Târgu Cărbuneşti. 

Directorul executiv al Direcţiei Relaţii Contractuale din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, Daniel-Constantin Şurlea, a declarat, pentru AGERPRES, că spitalul are datorii "destul de mari".

"Într-adevăr, Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti se confruntă cu o situaţie destul de dificilă de ceva timp. Au datorii destul de mari. Nu sunt cauzate de relaţia contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că noi ne-am onorat toate contractele care le avem închiriate cu ei.

Mai mult decât atât, sumele pentru spitalizarea pacienţilor se stabilesc conform unor prevederi legale, deci nu sunt aleatorii, ca să spunem că noi, cei de la Casa de Sănătate, le dăm mai mulţi sau mai puţini bani decât ar trebui.

Toate sumele se stabilesc conform unor formule matematice care, să zic aşa, sunt prevăzute prin legislaţie. Ei au contracte cu noi pentru furnizarea de servicii medicale spitaliceşti, pentru furnizarea de servicii medicale clinice în ambulatoriul de specialitate, pentru furnizarea de servicii paraclinice şi pentru furnizarea de servicii de recuperare, reabilitare a sănătăţii", a menţionat Şurlea.

×
x close