Antena 3 CNN Actualitate Locale Garda de Mediu este în alertă | Un pește ucigaș cu burta roșie a apărut în apele noastre

Garda de Mediu este în alertă | Un pește ucigaș cu burta roșie a apărut în apele noastre

Este alertă în Bihor, după ce un pește piranha a fost descoperit în apele Crișului Repede de către doi bărbați pasionați de pescuit.

Garda de Mediu este în alertă | Un pește ucigaș cu burta roșie a apărut în apele noastre
Sursa foto: ebihoreanul.ro
de Andreea Ştefan    |    02 Dec 2022   •   14:04

Chiar în acest moment sunt desfășurate ample verificări pe apele pârâului Peza din Oradea, verificări făcute atât de specialiștii de la Garda de Mediu, cât și cei de la arii protejate, deoarece aici, fiind apă termală ceva mai caldă decât cea de pe Crișul Repede, ar putea fi un mediu propice pentru a se dezvolta acest pește extrem de agresiv.

Un pește, piranha, cu burtă roșie, o specie de apă dulce originară din America de Sud, a fost găsit de un pescar. Acesta era mort, însă cel mai probabil a fost aruncat intenționat în apele reci. Nu a rezistat din cauza temperaturilor scăzute și astfel a murit.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Specialiștii spun că totuși, în Peza, unde apa este mai caldă, ar putea trăi și să se înmulțească, asta cu consecințe extrem de grave pentru fauna din pârâu, fiindcă ar devora ceilalți pești.

Reprezentanții de la Garda de Mediu vor face controale, săptămâna viitoare, și la magazinele de profil, pentru a încerca să ajungă la persoana care ar fi putut arunca exemplarul în apele Crișului.

Dacă va fi găsită, aceasta riscă o amendă de până la 15.000 de lei.

”Investigațiile Gărzii de Mediu vor avea trei aspecte de urmărit. Am demarat deja acțiunile de control împreună cu colegii de la ANAF, pentru verificarea zonelor unde s-ar identifica condiții compatibile cu condițiile unde sălășuiesc în mod obișnuit aceste specii.

Pe de altă parte, împreună cu reprezentanții AJVPS, deci este vorba de Agenția Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, va începe o acțiune de monitorizare a tuturor apelor de suprafață, pentru că noi vrem totuși să nu creăm o panică din această situație, că totuși este un unicat.

Dar ca să fim convinși și ne bazăm pe colegi pescari care au o experiență mult mai mare, ceea ce înseamnă identificarea acestor specii, să fim siguri că nu s-a creat o invazie”, a declarat la Antena 3 CNN directorul general adjunct al Gărzii de Mediu, Marian David.

×
Subiecte în articol: Bihor Garda de mediu
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close