Antena 3 CNN Actualitate Locale ÎPS Teodosie somat de autorităţi să desfiinţeze un lăcaş de cult din Constanţa: "Nu face cinste imaginii BOR în secolul 21 și sabotează chiar prestigiul ei"

ÎPS Teodosie somat de autorităţi să desfiinţeze un lăcaş de cult din Constanţa: "Nu face cinste imaginii BOR în secolul 21 și sabotează chiar prestigiul ei"

„Dreptul la libertate religioasă al enoriașilor, pe care îl invocați în mod tendențios, nu poate fi corelat unui abuz instituțional în formă continuată", spune primarul Vergil Chițac care îi cere Înaltpreasfințitului Teodosie să respecte decizia definitivă a instanței, de desființare a lăcașului de cult. Iată despre ce este vorba!

ÎPS Teodosie somat de autorităţi să desfiinţeze un lăcaş de cult din Constanţa: "Nu face cinste imaginii BOR în secolul 21 și sabotează chiar prestigiul ei"
Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
de Claudia Popovici    |    14 Feb 2022   •   16:41

La 10 ani de la construirea fără autorizație, pe trotuar, a bisericii „Izvorul Tămăduirii”, din zona Macul Roșu, din Constanța, primarul Vergil Chițac îi cere Înaltpreasfințitului Teodosie să respecte decizia definitvă a instanței, de desființare a lăcașului de cult.

Lucrările la Biserica „Izvorul Tămăduirii” au început în urmă cu 10 ani, pe trotuar, în zona Macul Roșu, din Constanța, deși nu aveau autorizație.

În imobil funcționează improvizat biserica „Izvorul Tămăduirii”, numită de către constănțeni „biserica de pe trotuar”.

Instanța de judecată a decis definitiv, în 13 decembrie 2021, „desființarea, de către Arhiepiscopia Tomisului, a lucrărilor de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanța, Bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roșu, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”.

Termenul pentru punerea în aplicare a deciziei este de 90 de zile și expiră la data de 14 martie 2022.

„Prin decizie judecătorească rămasă definitivă în urma apelului înaintat de Arhiepiscopia Tomisului, instanța autorizează Primăria municipiului Constanța, „să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire (…), în caz de neexecutare a obligației în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei”.

Constat că până în prezent nu au fost efectuate lucrările de desființare a acestei construcții realizate ilegal, iar din pozițiile exprimate public de către dumneavoastră (ÎPS Teodosie - n.r.) rezultă că nu aveți intenția de a pune în aplicare decizia instanței, creând premisele unui potențial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate.

În acest context, am obligația, ca primar al municipiului Constanța, să vă înștiințez cu privire la consecințele neexecutării unei hotărâri judecătorești definitive și să vă atrag atenția că intrarea în legalitate și punerea în aplicare a acestei decizii, obligatorii pentru instituția pe care o conduc, se vor produce mai devreme sau mai târziu”, a transmis primarul Vergil Chițac, într-o scrisoare publică adresată Înaltpresfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Constanței.

Primarul avertizează că nepunerea în aplicare a acestei decizii și tergiversarea intrării în legalitate pot duce la „degradarea imaginii Bisericii ca instituție și tensionarea relațiilor dintre comunitatea religioasă și restul cetățenilor acestui oraș”.

„Mizez pe buna credință a dumneavoastră și a instituției pe care o conduceți pentru aducerea la îndeplinire a acestei hotărâri judecătorești.

Recursul la soluții de forță, precum amenințarea potrivit căreia „preoții se vor închide înăuntru” în situația punerii în aplicare a deciziei, nu poate fi interpretat decât ca un îndemn la nesupunere și la încălcarea directă a legii, nu doar la nerespectarea ei.

Mă văd astfel nevoit să vă reamintesc totodată că „interesul comunității”, pe care îl invocați în dese rânduri, se bazează pe respectarea și aplicarea legii, aceasta având caracter obligatoriu și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii țării noastre.

„Dreptul la libertate religioasă al enoriașilor”, pe care îl invocați în mod tendențios, nu poate fi corelat unui abuz instituțional în formă continuată, precum construirea ilegală a imobilului și perpetuarea utilizării acestuia ca spațiu impropriu pentru funcționarea unei biserici, mai ales că acest fapt nu face cinste imaginii Bisericii Ortodoxe Române în secolul 21 și sabotează chiar prestigiul ei”, a mai spus Chițac.

Chițac îi transmite lui ÎPS Teodosie că are încredere că va respecta propriile angajamente față de enoriași și față de comunitate și că nu va pune mai presus de lege ceea ce nici textele sacre nu au făcut-o vreodată.

×
Subiecte în articol: ÎPS Teodosie Virgil Chițac
Parteneri
Nouă metodă de înșelătorie în România în numele ministrului Energiei
x close