Antena 3 CNN Actualitate Locale Județul din România în care 16 localități au rămas pustii. Niciun om nu mai locuiește acolo

Județul din România în care 16 localități au rămas pustii. Niciun om nu mai locuiește acolo

Depopularea accentuată din ultimii zece ani este demonstrată de rezultatele recensământului populației și locuințelor derulat în 2022. Într-un județ din România, 16 localități nu au niciun locuitor.

de Dorin Galdău    |    05 Iul 2023   •   15:32

În Alba, mai multe localități nu au niciun locuitor. Este vorba, în principal, de cătune din Munții de Apuseni, dar și de sate din zona de podiș, unde accesul auto era dificil pentru locuitori.

Oamenii s-au mutat la orașe sau, pur și simplu, cei care au rămas au decedat în decursul anilor. 

Doar animalele îi mai duc pe localnici în satele fantomă. Tinerii nu mai sunt atrași de viața de la țară dacă nu sunt pasionați de creșterea animalelor sau agricultură.

Citește și: Nicuşor Dan, fără apă caldă, împreună cu mii de bucureșteni: "Dacă ai ghinionul să fii printre cei 7%, nu e foarte plăcut"

Casele oamenilor rămân neatinse, în caz că vreun localnic dorește să revină la matcă sau altcineva, străin de loc, vrea să se stabilească aici. Așa s-a întâmplat în două cazuri, în Alba, când oameni ai locului s-au întors acasă, reluându-și viața în Apuseni. 

Depopularea României va continua în ritm accelerat în acest secol

Cele mai afectate zone sunt şi vor fi, în continuare, cele de munte. Lumea pleacă la oraşe sau la muncă în străinătate. 

Potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), România va avea în 2100 doar 11,9 milioane de locuitori, cu peste 7 milioane de persoane mai puţin decât în prezent. ONU susţine, pe baza unei simulări realizate cu un program informatic, faptul că în 2100 România va avea 11.877.960 locuitori. 

Scăderea faţă de situaţia din 2022 este uriaşă. În 2030, România va avea 18.306.092 locuitori, în timp ce în 2040, populaţia ar urma să ajungă la 17.306.604 locuitori, cu aproape 2 milioane de oameni mai puțin față de situația actuală

×
Subiecte în articol: Alba locuitori localitati
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close