Antena 3 CNN Actualitate Locale Municipiul din România unde primăria vrea să transforme acoperișurile în zone verzi: "Vor fi obligatorii pentru toate construcțiile cu caracter public sau semipublic"

Municipiul din România unde primăria vrea să transforme acoperișurile în zone verzi: "Vor fi obligatorii pentru toate construcțiile cu caracter public sau semipublic"

Primăria unui municipiu din România a elaborat un proiect de Strategie verde, în care prevede acoperișuri verzi pe clădirile care se vor construi de acum înainte. Pe clădirile publice aceasta ar fi obligatorii.

Municipiul din România unde primăria vrea să transforme acoperișurile în zone verzi: "Vor fi obligatorii pentru toate construcțiile cu caracter public sau semipublic"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    15 Feb 2024   •   19:40

Proiectul strategiei concepute de primărie a fost lansat în dezbatere publică, pe site-ul municipalității. Un capitol vorbește despre acoperișurile verzi.

"Acoperișurile verzi vor fi opționale sau recomandate pentru locuințele individuale și obligatorii pentru toate construcțiile cu caracter public sau semipublic sau care cuprind spații comune (ex. spații comerciale, clădiri de birouri, hoteluri, unități medico-sanitare, etc). Acoperișul verde ar trebui să cuprindă cel puțin 80% din suprafața totală a acoperișului", se precizează în proiectul de strategie.

Potrivit proiectului, astfel de acoperișuri vor reține o parte din apa de ploaie și vor contribui activ la managementul apelor pluviale.

Cei care au gândit strategia mai spun și că plantele vor absorbi poluanții și dioxidul de carbon din aer, contribuind, astfel, la o calitate mai bună a aerului. Vegetația aduce și mai multă răcoare în clădiri pe timpul verii, potrivit autorilor strategiei.

"Acoperișurile verzi sporesc estetica clădirilor și a împrejurimilor lor, crând un peisaj urban mai atrăgător. Unele acoperișuri verzi pot fi create pentru utilizare de către locatari, oferind zone de relaxare sau chiar spații pentru agricultură urbană la scară mică", se mai arată în Strategia verde a Brașovului, potrivit adevarul.ro.

Pentru că în ultimii ani precipitațiile au fost la un nivel mult mai scăzut decât cel obișnuit, specialiștii recomandă utilizarea de plante rezistente la secetă. În funcție de clădire, se vor planta arbuști sau gazon și specialiștii au și întocmit o listă cu o serie de plante recomandate, cu denumirile lor în limba latină.

În zonele rezidențiale mai sunt recomandate și grădinile comunitare, în care se pot cultiva legume, plante aromatice sau flori. Planuri de înverzire au fost întocmite și pentru parcările din oraș. Este dată ca exemplu parcarea din jurul Sălii Sporturilor, unde, între spațiile în care pot fi parcate mașini, există arbori.

Deoarece în multe parcări apa nu se poate scurge în sol din cauza asfaltului și ajunge în canalizarea orașului municipalitatea mai propune dale perene, încât apele pluviale să ajungă în pământ.

Până în 26 februarie 2024, proiectul este în dezbatere publică și brașovenii pot trimite sugestii și opinii pe site-ul primăriei.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close