Antena 3 CNN Actualitate Locale Peste 10.000 de oameni s-au închinat la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar scandalurile au început de la prima oră

Peste 10.000 de oameni s-au închinat la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar scandalurile au început de la prima oră

Peste 10.000 de oameni s-au închinat la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar scandalurile au început de la prima oră
10 Oct 2016   •   15:22

Peste 10.000 de pelerini s-au închinat în doar şapte ore la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost depusă luni dimineaţa într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Dimineaţa a început cu scandal la coada formată la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Mai mulţi pelerini s-au revoltat şi au blocat accesul unor credincioşi care voiau să intre în biserică pentru a se închina. Oamenii spun că pelerinii care au venit cu autocarele au intrat prin faţa lor, deşi stăteau la rând încă de ieri după amiază.

Alte câteva mii de persoane venite din toată ţara sau din străinătate pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva formează un rând de aproximativ doi kilometri. Racla a fost scoasă din Catedrala Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei luni dimineaţa la ora 06,30, de un sobor de preoţi conduşi de arhiepiscopul vicar Calinic Botoşăneanu.

În preajma zilei de 14 octombrie, când se sărbătoreşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară şi unul dintre cele mai mari din Europa. La moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar şi la cele ale sfinţilor aduşi în pelerinaj special cu această ocazie, vin să se închine atât ortodocşi, cât şi romano-catolici din ţară şi străinătate.

Anul acesta vor fi aduse în pelerinaj la Iaşi moaştele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul. Racla va fi adusă miercuri, în jurul orei 9,30, de la un lăcaş de cult din Cipru.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea şi s-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Tot atunci s-a decis ca prăznuirea hramului acesteia să fie pe data de 14 octombrie.

 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close