Antena 3 CNN Actualitate Locale O turmă de zimbri a intrat pe o proprietate din Neamț. Animalele au fost surprinse în timp ce săreau gardul

O turmă de zimbri a intrat pe o proprietate din Neamț. Animalele au fost surprinse în timp ce săreau gardul

Mai mulți zimbri au fost filmați în timp ce săreau gardul, fiind alungați de oameni, după ce intraseră pe o proprietate privată din județul Neamț. În ciuda dimensiunilor foarte mari, animalele nu au avut nicio dificultate în a sări peste obstacol.

O turmă de zimbri a intrat pe o proprietate din Neamț. Animalele au fost surprinse în timp ce săreau gardul
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    30 Apr 2021   •   13:55

Astfel de incidente se întâmplă în zonele în care zimbrii trăiesc în libertate. Este vorba despre Parcul Natural Vânători Neamț, administrat de compania națională Romsilva.

”Proba de 100 de metri garduri – dubla 2.

De data aceasta, întreaga turmă de zimbri, surprinsă în gospodăria unui cetățean, demonstrează abilități uimitoare, reușind să ...dispară din peisaj, probabil la fel cum a și intrat, sărind cu ușurință peste gardul care împrejmuiește gospodăria.

Chiar dacă sunt masivi, zimbrii sunt foarte sprinteni și chiar pot sări garduri înalte, așa cum puteți observa în filmarea făcută în Parcul Natural Vânători Neamț de colegul nostru Ioan Mihuț.

Colegii noștri de la Parcul Natural Vânători Neamț au fost chemați pentru a scoate zimbrii (ce cresc în libertate!) din anexa gospodărească a unui cetățean. După cum se observă din film, zimbrii au fost îndepărtați din anexă fără incidente. 

Zimbrul este cel mai mare mamifer european de pe uscat. Poate ajunge la o greutate de 920 de kilograme în cazul masculilor, mai impunători, și la 640 de kilograme în cazul femelelor. Femelele trăiesc în turme, alături de pui, în timp ce masculii sunt solitari.

Zimbrul a fost reintrodus de silvicultori în fauna României  în anul 1958, la două secole de la dispariția sa din fauna țării, prin aducerea unor exemplare din Polonia. Nucleul inițial de la Ocolul Silvic Retezat s-a extins, fiind create altele, între care Parcul Natural Vânători Neamț.

În Parcul Natural Vânători Neamț sunt eliberate anual în natură mai multe exemplare de zimbru, după o selecție riguroasă, în prezent trăind în libertate 45 de zimbri, din care 15 s-au născut în libertate.

Romsilva - Parcul Natural Vanatori Neamt, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț. Se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versantul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.

Parcul natural, inclus în prestigiosul ”Top 100 de destinații sustenabile”, este singurul loc din Europa în care există concomitent zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate.

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg și VânătoriNeamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare”, scrie pe pagina oficială de Facebook a Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva.

×
Subiecte în articol: zimbri Neamţ
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close