Antena 3 CNN Actualitate Ei sunt cei care au protestat în subteran în ultimele 7 zile şi au forţat autorităţile să le dea minerilor banii!

Ei sunt cei care au protestat în subteran în ultimele 7 zile şi au forţat autorităţile să le dea minerilor banii!

Circa 70 - 80 de mineri blocaţi în subteran la Lupeni au revenit, luni, la suprafaţă, după un protest de o săptămână, pe parcursul căruia 20 dintre ei au avut nevoie de îngrijiri medicale. Momentul a fost transmis în direct de Antena 3.

Ei sunt cei care au protestat în subteran în ultimele 7 zile şi au forţat autorităţile să le dea minerilor banii!
Sursa foto: Verescu Dan
de Gabriela Mladin    |    Adrian Iclozan    |    22 Feb 2021   •   19:47

"- Foarte bucuros că am ieşit afară şi mi-am văzut familia. 
(Reporter): Ce va fost cel mai greu în aceste zile?
- Faptul că nu mi-am văzut familia. Familia e mai presus de bani", 

a spus la Antena 3 unul dintre protestatarii reveniţi la suprafaţă.

Minerii din subteran au luat decizia suspendării protestului din galerii după ce au intrat în posesia acordului scris şi semnat de ministrul muncii, de liderii de sindicat şi de administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.

Documentul prevede un calendar în trei etape pentru acordarea salariilor întârziate pe ianuarie, a ajutoarelor de încălzire, a tichetelor de masă şi a banilor pentru transportul la muncă. 

Astfel, salariile pe ianuarie ar urma să fie plătite în data de 25 februarie.

Minerii au fost de acord cu rezultatul negocierilor şi au decis să iasă la suprafaţă, urmând să fie întâmpinaţi de familii.

Ei sunt însă gata să continue protestele, pentru a evita repetarea situaţiei care a dus la întârzierea acordării ajutoarelor financiare timp de 11 luni şi la amânarea salariilor pe ianuarie.

Un miner de la Lupeni a fost luat cu ambulanţa exact înainte ca acordul semnat la Bucureşti să ajungă în subteran

Unul dintre minerii blocaţi în subteran la mina Lupeni a fost scos şi luat cu ambulanţa cu puţin timp înainte de ora 18. El a fost transportat la spitalul din Petroşani, spun surse Antena 3.

El prezenta ameţeli şi insuficienţă respiratorie. Incidentul s-a petrecut exact înainte ca minerii mesageri de la suprafaţă să coboare în subteran cu acordul negociat şi semnat la Bucureşti de liderii de sindicat, ministrul muncii şi administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.

Vezi aici galeria foto

În urma negocierilor de luni, ministrul muncii, Raluca Turcan, le-a cerut celor blocaţi în subteran să oprească protestul.

Însă cei din subteran au cerut să vadă acordul, ca primă condiţie pentru a înceta protestul şi a nu intra în greva foamei. Ei spun că nu au încredere în declaraţiile făcute de ministrul Raluca Turcan.

"Acel miner a aşteptat să vadă acordul scris. N-a mai apucat să se bucure de rezultat şi a ajuns la spital", a transmis corespondentul Antena 3 Gabriela Mladin.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close