Antena 3 CNN Actualitate Președintele ANMCS: "Până diseara va fi emis ordinul de suspendare a acreditării pentru spitalul din Reşiţa"

Președintele ANMCS: "Până diseara va fi emis ordinul de suspendare a acreditării pentru spitalul din Reşiţa"

Președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), Dr. Sorin Gabriel Ungureanu a declarat vineri la Antena3 că dorește suspendarea acreditării Spitalului Județean din Reșița, în urma controlelor efectuate de Ministerul Sănătății în unitatea sanitară.

Președintele ANMCS: "Până diseara va fi emis ordinul de suspendare a acreditării pentru spitalul din Reşiţa"
de Mia Lungu    |    04 Dec 2020   •   15:54

"Prima evaluare a acestui spital a avut loc în anul 2018. În urma analizei datelor culese de către comisia de evaluatori, Colegiul Director al ANMCS a luat decizia prelungirii perioadei în care acest spital să fie acreditat, cu încă un an" a povestit Gabriel Ungureanu, în direct la știrile Antena3

"S-au identificat neconformități destul de importante, dar care nu puneau spitalul în situația de a nu fi acreditat, dar nici nu ne permiteau să îl acreditam. Astfel spitalul a avut o perioada de un an de zile în care și-a asumat remedierea acestor neconformitati, o perioada de un an în care a beneficiat de contactul cu reprezentanții instituției noastre. După aceasta perioada spitalul a solicitat o reevaluare(…) și a reușit cu greu încadrarea în categoria a 4-a de acreditare, acreditare cu încredere redusă.

Pacientul se poate duce în acest spital, dar trebuie să fie conștient că un spital încadrat în categoria a 4-a prezintă mult mai multe riscuri pentru pacient, în timpul contactului său cu unitatea sanitară respectivă.

Chiar în acest moment structurile de specialitate ale ANMCS studiază posibilitatea retragerii acreditării. Suntem în contact permanent cu Ministerul Sănătății și cu corpul de control al Ministrului Sănătății, care urmează să ne trimiă în cursul acestei zile concluziile preliminare ale inspecției pe care au făcut-o la fața locului. Și mai mult ca sigur până diseară vă fi emis ordinul de suspendare a acreditării", a mai precizat președintele ANMCS.

Medicii de la Spitalul "groazei" din Reșița încep să vorbească: Angajații spitalului cumpărau becuri și măști din banii lor

In ultimii 30 de ani, la Spitalul din Reșița nu s-au facut deloc investiții, iar de peste 4 ani conturile spitalului sunt blocate din cauza datoriilor acumulate.

Angajații spitalului au povestit jurnaliștilor Antena3 că sunt epuizați și că nu mai fac față numărului mare de cazuri. Aceștia sunt la capătul puterilor și cu moralul la pământ, pentru că mulți dintre colegii lor s-au infectat cu COVID-19. Personalul este insuficient, mai exact 3 medici, 5 asistente și 4 infirmiere la un număr total de 45 de pacienți.

Dosar penal pentru abuz în serviciu la Spitalul Județean de Urgență din Reșița

Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița a deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu după ce Antena 3 a difuzat imagini revoltătoare de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița în care apar mai mulți bolnavi dezbrăcați stând în condiții mizere. Bolnavii de COVID-19, majoritatea în vârstă, stăteau dezbrăcați pe holurile secției de pneumologie, direct pe ciment.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a cerut, miercuri dimineață, reprezentanților Inspecției Sanitare de Stat (ISS), să facă de urgență un control la Spitalul Județean de Urgență Reșita după ce imagini tulburătoare cu pacienţii au apărut în spaţiul public.

După prima zi de control, Inspecția Sanitară de Stat a dat primele sancțiuni în valoare de 18.400 lei reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Reșița.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Reșita, trei asistente și o infirmieră au fost sancţionate

Managerul Spitalului Județean de Urgență Reșita a fost sancționat cu 10.000 de lei, pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare și reparații a clădirilor sanitare.

Asistenta șefă a secției de Pneumopftizilogie si asistenta șefă a secției de Boli Infecțioase au fost sancționate cu câte 2.000 lei pentru nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar. Pentru același motiv, tot cu 2.000 lei a fost amendată și una dintre infirmiere.

O altă asistentă medicală care lucrează la secția de Boli Infecțioase a fost sancționată cu 2.400 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale periculoase rezultate din activități medicale.
Acțiunea de control va continua zilele următoare, echipei de la nivelul local i se va alătura o echipă din cadrul Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a anunțat și că va face un control și la Direcția de Sănătate Publică Caraș Severin pentru a verifica modul în care reprezentanții acestei instituții și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu în acest caz.

×
Subiecte în articol: Spitalul Reșița
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close