Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat: „Nu toate elicopterele SMURD sunt funcționale 24/24 ore. Încă nu avem un număr suficient de piloți”

Raed Arafat: „Nu toate elicopterele SMURD sunt funcționale 24/24 ore. Încă nu avem un număr suficient de piloți”

Secretarul de stat Raed Arafat a scris pe pagina sa de Facebook mai multe informații privind modul de acțiune al aviației de urgență.

Raed Arafat: „Nu toate elicopterele SMURD sunt funcționale 24/24 ore. Încă nu avem un număr suficient de piloți”
Sursa foto: Foto: Raed Arafat/ Facebook
de S.T.    |    31 Dec 2019   •   18:13

Precizările lui Arafat vin după ce ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, i-a „ordonat” marţi să găsească soluţii pentru ca elicopterele SMURD să poată zbura şi noaptea spre sau de la centrele universitare medicale din ţară.

„Dupa ce au aparut in mass media relatari de la video-conferita de astazi, desfasurata la sediul MAI, si la discutia care a avut loc in cadrul videoconderintei referitor la activitatea de aviatie si la cazul din Govora-Valcea, am fost sunat de mai multe televiziuni ca sa comentez aspectele repsective. Eu nu consider ca a fost o cearta in cadrul videoconferintei ci mai mult o situatie generata din lipsa unor informatii complete care necesita clarificare astfel incat sa se inteleaga bine modul de actiune al aviatiei de urgenta, limitele acesteia, temporare sau permanente, si faptul ca in continuare se fac eforturi supraomenesti ca totul sa functioneze cat mai bine posibil si sa asiguram populatiei toate nevoile in cazul situatiilor de urgenta. Astfel as dori mai jos sa explic cateva aspecte care sa arate ce activitate a fost pana acum si limitarile pe care le avem ca sa asiguram siguranta echipajelor si a pacientilor pe care le asistam:

1. Toate elicopterele SMURD pot executa misiuni noapte si executa misiuni de noapte, daca pilotul comandant este pregatit la nivelul necesar unor astfel de misiuni. Acest lucru insa este diferit de a decola noapte, pe intuneric, de la un loc ne-marcat si ne-autoirzat punand viata echipei si a pacientului in pericol, mai ales in zonele montane. Primul tabel anexat arata zborurile elicopterelor pe fiecare punct aerian SMURD, si cate ore de zbor / misiuni au fost executate de fiecare elicopter. Veti observa ca din aproximativ 6300 ore de zbor efectuate in 2019, 629 de ore de zbor au fost executate noaptea, aproximativ 10%.

Citiți și: Schimb dur de replici între Marcel Vela și Raed Arafat: Nu ne jucăm cu viețile oamenilor

2. Nu toate elicopterele SMURD sunt functionale 24/24 ore, avand in vedere ca inca nu avem un numar suficient de piloti care sa acopere nevoile pentru ca elicopterele SMURD sa fie operationale permanent”, a scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook. 

Incidentul la care a făcut referire Marcel Vela a avut loc sâmbătă, în județul Vâlcea. O fetiță de 11 ani, victimă a unui accident rutier, a ajuns în comă la București, după câteva ore petrecute la UPU Vâlcea. Ambulanța nu a ajuns la timp la întâlnirea cu elicopterul SMURD, care nu a putut să aștepte. 

„La sosirea echipajului cu medic, pacienta în vârstă de 10 ani, aflată în comă, se afla deja în ambulanţa de prim ajutor SMURD, fiind imobilizată cu guler cervical. Medicul decide să însoţească fetiţa în ambulanţa de prim ajutor, iar pe drumul către cea mai apropiată unitate spitalicească, echipajul a fost nevoit să se oprească de mai multe ori pentru aspirarea căilor respiratorii şi asistarea fetiţei care era inconştientă, întâmpina vărsături, în urma accidentului suferind un traumatism cranio-cerebral. Medicul de pe ambulanţă a încercat să efectueze intubaţia insă fară succes şi astfel a decis continuarea drumului către spital, un demers corect fiind în interesul salvării pacientei”, susţine DSU. 

Potrivit DSU, decizia de a nu trimite elicopterul direct la Băile Govora a fost bazată pe informaţia că ambulanţa în care se afla pacienta se îndrepta deja spre Râmnicu Vâlcea. Aparatul de zbor a aterizat în jurul orei 16,40, fiind anunţat medicul aflat cu echipajul de prim ajutor SMURD că nu poate aştepta mai mult de 8-10 minute, întrucât urma să se întunece, iar decolarea devenea riscantă în zona respectivă.

Deoarece medicul care însoţea pacienta a fost obligat să se oprească de mai multe ori pentru a-i acorda îngrijiri suplimentare, a anunţat că nu poate ajunge în acest interval de timp la elicopter, luând decizia să ducă pacienta la Spitalul de Urgenţă Râmnicu Vâlcea.

×
Subiecte în articol: Raed Arafat SMURD elicoptere
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close