Antena 3 CNN Actualitate Religie A murit Cardinalul Angelo Sodano, una din cele mai influente figuri de la Vatican

A murit Cardinalul Angelo Sodano, una din cele mai influente figuri de la Vatican

Cardinalul Angelo Sodano, una din cele mai influente și controversate figuri de la Vatican timp de peste un sfert de secol, acuzat că a intervenit în unul din cele mai cunoscute cazuri de abuz sexual din Biserica Catolică, a murit la vârsta de 94 de ani.

A murit Cardinalul Angelo Sodano, una din cele mai influente figuri de la Vatican
Sursa foto: Hepta/ Abaca Press / Vandeville Eric
de Mia Lungu    |    28 Mai 2022   •   14:48

Sodano, care era bolnav de ceva timp și a murit vineri seară, a fost secretar de stat în timpul papei Ioan Paul al II-lea și al papei Benedict al XVI-lea, deținând postul numărul doi în ierarhia Vaticanului timp de 16 ani, între 1990 și 2006, potrivit agenției Reuters, citată de Medifax.

Se crede în general că Sodano, împreună cu secretarul lui Ioan Paul al II-lea, arhiepiscopul de atunci Stanislaw Dziwisz, a condus Biserica în ultimii ani de viață ai răposatului papă, în timp ce sănătatea acestuia se deteriora din cauza bolii Parkinson și a altor afecțiuni. Ioan Paul al II-lea a murit în 2005.

Într-o serie de dezvăluiri în National Catholic Reporter în 2010, autorul Jason Berry, un expert de frunte în criza abuzurilor sexuale din Biserică, a scris cum Sodano a blocat Vaticanul să îl investigheze pe părintele Marcial Maciel, fondatorul ordinului religios Legiunea lui Hristos.

După moartea lui Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea a intensificat investigațiile asupra lui Maciel și l-a îndepărtat în 2006, când Vaticanul a recunoscut că acuzațiile pe care le ignorase timp de decenii erau adevărate.

Ordinul Legiunea lui Hristos, ale cărui reguli interziceau criticarea fondatorului său sau punerea sub semnul întrebării a motivelor sale, a recunoscut ulterior că Maciel, care a murit în 2008, a trăit o viață dublă de pedofil, afemeiat și dependent de droguri.

Angelo Sodano a fost acuzat că ar fi fost la curent cu viața dublă a lui Marcial Maciel

Sodano a negat de mai multe ori acuzațiile potrivit cărora ar fi fost la curent cu viața dublă a lui Maciel și că l-ar fi acoperit. Maciel, un conservator văzut ca un bastion împotriva liberalismului în Biserică, era cunoscut pentru că a făcut donații financiare generoase Vaticanului.

În 2010, la patru ani după ce Papa Benedict l-a înlocuit pe Sodano în funcția de secretar de stat, cardinalul Christoph Schoenborn din Viena l-a acuzat pe Sodano că a blocat o investigație pe scară largă a fostului cardinal austriac Hans Hermann Groer.

Groer a demisionat din funcția de arhiepiscop de Viena în 1995, în urma unor acuzații potrivit cărora ar fi abuzat sexual tineri seminariști în trecut. El a murit în 2003, fără să își recunoască vina sau să se confrunte cu acuzații. Sodano a negat, de asemenea, aceste acuzații.

În 2010, victimele abuzurilor sexuale din partea clerului l-au condamnat pe Sodano pentru că a declarat, în cadrul unui discurs public de Paște, că abuzurile au fost în mare parte "bârfe mărunte".

Hirotonit preot în 1950, Sodano s-a alăturat serviciului diplomatic câțiva ani mai târziu. A lucrat în ambasadele Vaticanului din Ecuador, Uruguay, Chile înainte de a fi chemat din nou la Vatican pentru funcții administrative de rang înalt.

Persoane din interiorul Vaticanului au declarat că, chiar și după ce s-a pensionat, Sodano, care a continuat să locuiască la Vatican, a exercitat o influență semnificativă asupra carierelor oficialilor de la Vatican pentru restul pontificatului lui Benedict al XVI-lea. Benedict a demisionat în 2013.

×
Subiecte în articol: a murit cardinal Angelo Sodano Vatican
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close