Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 27 august 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creștini

Calendar ortodox 27 august 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creștini

Calendar ortodox 27 august 2021. Biserica Ortodoxă prăznuiește, vineri, 27 august, un sfânt important, motiv pentru care sărbătoarea este marcată cu cruce neagră în calendar.

Calendar ortodox 27 august 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creștini
Sursa foto: stranaortodoxa
de Georgiana Adam    |    27 Aug 2021   •   06:00

Potrivit calendar ortodox, ziua de 27 august este o zi importantă pentru creştinii din întreaga lume. Sfântul Mucenic Fanurie este prăznuit, în fiecare an, pe 27 august. 

Este cunoscut ca sfântul care ocrotește animalele bolnave sau dispărute, cel care îndrumă spre descoperirea obiectelor pierdute, dar și sfântul care mijlocește găsirea drumului în viață.

Sfântul Fanurie s-a născut în insula Rodos, din Grecia. După moartea tatălui său, mama sfântului începe să ducă o viață păcătoasă. Văzând toate acestea, Sfântul Fanurie se refugiază în pustiu, unde rămâne până la aflarea veștii morții mamei sale. 

Chiar dacă se întoarce din pustie, acesta decide să ducă în continuare o viață aspră și mănâncă o dată la trei zile. 

Prin rugăciune către Bunul Dumnezeu, Sfântul Fanurie a adus tămăduire surzilor, orbilor, oamenilor săraci, pe care ulterior i-a botezat și îndreptat pe calea credinței. 

După un timp, acesta a fost nevoit să părăsească cetatea Rodosului din cauza oamenilor răi care spuneau că minunile săvârșite, nu sunt făcute cu îngăduița lui Dumnezeu, ci a demonilor. 

Așa, sfântul ajunge în Egipt, unde o readuce la viață chiar pe fiica regelui. Asistând la această minune, regele și slujitorii săi au luat calea credinței și s-au botezat. 

După o vreme, vrăjitorii din Egipt s-au răzvrătit împotriva Sfântului Fanurie și astfel, acesta a fost supus unor chinuri groaznice. I s-au tăiat mâinile și degetele de la picioare, urechile, i s-au smuls dinții, ca în cele din urmă să i se taie capul.

În jurul anului 1500, moaștele Sfântului Fanurie au fost descoperite cu voia lui Dumnezeu de câțiva pastori, într-o peșteră. 

Fanuropita, prăjitura pentru găsirea lucrurilor pierdute

Fanuropita este o prăjitură grecească, care se aduce ca ofrandă Sfântului Fanurie spre mântuirea sufletului mamei sale, care murise păgână. În schimbul acestei jertfe, sfântul va îndeplini până și cele mai arzătoare dorințe ale celor care se roagă cu dragoste și credință.

Atunci când a fost martirizat, Sfântul Fanurie s-a rugat Domnului ca orice persoana care va face "o turtă cu ulei și zahăr sau o plăcintă și o va da săracilor, să fie ascultat în orice durere va avea”. 

În timpul pregătiri acestei prăjituri, este necesar să se rostească rugăciunea făcătoare de minuni a Sfântului Fanurie și să aprindă o candelă la icoana acestuia.

Prăjitura poate fi pregătită din șapte sau nouă ingrediente, care reprezintă de fapt cele șapte Taine ale Bisericii sau cele nouă cete îngerești. Printre ingredientele tradiționale se numără: făina de grâu, uleiul de măsline, nucile, stafidele, zahărul, scorţişoara şi nucşoara.

Potrivit tradiței, fanuropita trebuie să fie împărțită săracilor. În Grecia, fanuropita poate fi împărțită și familiei sau prietenilor, nu doar oamenilor amărâți. 

Rugăciune către Sfântul Fanurie

Potrivit tradiției, în ziua de 27 august, se spune o rugăciune către Sfântul Fanurie despre care se spune că îndeplinește orice dorință. 

"Către tine, Sfinte Mucenice Fanurie, înălțându-ne gândurile, noi, păcătoșii, cu umilință și cu căldură te rugăm: caută dintru înălțimea cea plină de slavă a cerurilor, unde, prin viața ta Sfântă și prin chinurile tale mucenicești pentru Hristos, ți-ai dobândit sălășluire veșnică, și te milostivește de suferințele, durerile, pătimirile, necazurile, amărăciunile și strâmtorările noastre.

Și te roagă cu îndrăzneala pe care ai agonisit-o, către Stăpânul tău ceresc și Dumnezeul nostru, să ne ierte păcatele pe care cu știință și cu neștiință, pururea, ca niște robi nevrednici săvârșim (se spune dorința).

Să nu se mânie pe noi până în sfârșit, pentru puținătatea dragostei noastre față de El și față de aproapele nostru; ci să fie pururea plin de milostivire față de noi și să îndepărteze de la noi toată suferința și durerea, toate patimile și necazurile.

Așa, Sfinte Mucenice Fanurie, fii povățuitorul și îndrumătorul nostru pe cărările cele necunoscute ale vieții, pentru ca urmând pilda credinței și a dragostei tale față de Hristos, să ne învrednicim de darurile tale, pentru iubirea de oameni și binecuvântarea Marelui nostru Dumnezeu. Amin!".

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close