Antena 3 CNN Actualitate Religie Cinci sfaturi pentru pacea sufletului de la părintele Petroniu Tănase: "Fereşte-te de a judeca pe alţii"

Cinci sfaturi pentru pacea sufletului de la părintele Petroniu Tănase: "Fereşte-te de a judeca pe alţii"

Părintele Petroniu Tănase, fost stareţ al mănăstirii de pe Muntele Athos, a oferit, în timpul vieţii, cinci sfaturi pentru pacea sufletului de care orice creştin trebuie să ţină cont.

Cinci sfaturi pentru pacea sufletului de la părintele Petroniu Tănase: "Fereşte-te de a judeca pe alţii"
Sursa foto: basilica.ro
de Alin Tarnovschi    |    03 Mai 2021   •   19:26

Cinci sfaturi pentru pacea sufletului de la părintele Petroniu Tănase:

  1. Să nu te superi când alţii te întristează;
  2. Fugi de răspândire, adună-te în tine şi păstrează tăcerea;
  3. Să te fereşti de mânie, iar în vreme de tulburare stăpâneşte-ţi limba;
  4. Păzeşte-te de mâhnire, fii vesel!
  5. Fereşte-te de a judeca pe alţii.

Păintele Petroniu Tănase s-a născut în anul 1914 în comuna Farcașa (județul Neamț). S-a călugărit de foarte tânăr în obștea Mănăstirii Neamțului, unde s-a și format duhovnicește. Mai târziu a fost trimis la București pentru studii iar astfel a intrat în obștea Mănăstirii Antim. A studiat teologia (licențiat), dar a făcut în paralel și unele studii de matematică și filozofie.

La Antim, în anii 1937, monahul Petroniu a avut drept ascultare de a pune în bună rânduială biblioteca mănăstirii.

În anii celui de al II-lea război mondial și în primii ani după război (1945-1947), Părintele Petroniu a fost funcționar la Cancelaria Sfântului Sinod și chiar la secretariatul patriarhului Nicodim. A făcut parte din gruparea Rugul Aprins și a suferit consecințele politice ale acestei afilieri.

În anul 1977, la cererea monahilor români din Sfântul Munte Athos, Patriarhia Română a decis să trimită două grupuri de călugări români ca să întărească efectivul Schitului românesc Prodromu și să revigoreze viața monastică a schitului, în 1977 și 1978. Părintele Petroniu a făcut parte de valul al doilea, din 1978.

Din 1978, Părintele Petroniu a trăit neîntrerupt la Sfântul Munte Athos, iar din anul 1984 a fost ales stareț. A renunțat la stăreție la începutul anului 2011 din cauza vârstei înaintate. A trecut la Domnul în ziua de 22 februarie 2011 și a fost înmormântat după tradiția athonită la 24 februarie 2011 în micul cimitir al Schitului Prodromu, notează wikipedia.org.

×
Subiecte în articol: Petroniu Tănase
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close