Antena 3 CNN Actualitate Religie Cum se aprinde Sfânta Lumină la Ierusalim. Miracolul care are loc an de an la Mormântul lui Iisus

Cum se aprinde Sfânta Lumină la Ierusalim. Miracolul care are loc an de an la Mormântul lui Iisus

Pogorârea Sfintei Lumini este considerată o mare minune care se petrece în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în sâmbăta dinaintea Paștelui.

Cum se aprinde Sfânta Lumină la Ierusalim. Miracolul care are loc an de an la Mormântul lui Iisus
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mai 2024   •   06:00

Sfântul Mormânt al Mântuitorului se află în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, fiind situat în mijlocul rotondei. 

Aici, an de an, la Paștele Ortodox, se întâmplă o mare minune a ortodoxiei, anume focul care se aprinde deasupra Sfântului Mormânt.

Sfântul Mormânt este împărțit în două. În vestibul, numit Paraclisul Îngerului, se poate vedea un fragment din stânca Mântuitorului. 

Din vestibul, printr-o portiţă îngustă şi joasă, se intră în camera propriu-zisă a Mormântului, unde se află stânca pe care a stat trupul lui Iisus, de vineri seara până în zorii zilei de duminică, notează doxologia.ro.

În galeria foto puteți vedea mai multe imagini cu Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În Vinerea Mare, imediat după Prohod, Mormântul este verificat de un polițist arab, unul turc și un reprezentant al statului Israel.

Aceștia se asigură că în interior nu există nicio sursă de foc, apoi îl controlează pe ierarhul grec care presară vată pe Mormântul Domnului.

Ulterior, ușa Sfântului Mormânt se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Pogorârea Sfintei Lumini

Pogorârea Sfintei Lumini are loc, în fiecare an, în Sâmbăta Mare, aceasta fiind oferită pelerinilor aflați în Biserica Sfântului Mormânt de către Patriarhul Ierusalimului. 

Înainte de a intra în Sfântul Mormânt, Patriarhul Ierusalimului dezbracă veşmintele arhiereşti, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb.

Acesta intră în Sfântul Mormânt ținând în mâini patru mănunchiuri formate din 33 de lumânări, adică numărul anilor trăiți de Iisus pe pământ. 

Patriarhul este însoțit un reprezentant al armenilor, care are rolul de al supraveghea, însă acesta va rămâne în locul de dinaintea încăperii Sfântului Mormânt. Aflat în Sfântul Mormânt, Patriarhul îngenunchează și rostește mai multe rugăciuni.

După un timp, credincioșii aflați în Biserică observă o lumină puternică, sub forma unui fulger care coboară în zig-zag prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată pe piatra din interiorul Mormântului.

Timp de câteva minute, focul aprins poate fi atins, deoarece acesta nu arde. Patriarhul strânge cu mâinile vata aprinsă și apoi o pune în două cupe de aur. 

O cupă este dusă în Sfântul Altar, iar pe cealaltă, la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena

La final, acesta iese din Mormântul Domnului și le oferă pelerinilor Sfânta Lumină, strigând de trei ori: "Veniți de luați Lumină!”.

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close