Antena 3 CNN Actualitate Religie Cum se trece corect pe sub masă la biserică, în Vinerea Mare. Mulți nu știu asta

Cum se trece corect pe sub masă la biserică, în Vinerea Mare. Mulți nu știu asta

Creștinii ortodocși trec pe sub masă, la biserică în Vinerea Mare. Cu toate acestea, majoritatea lor ignoră un detaliu important.

Cum se trece corect pe sub masă la biserică, în Vinerea Mare. Mulți nu știu asta
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Pascal Pamfil
de Ioana Mircea    |    13 Apr 2023   •   23:38

Sfântul Epitaf, numit şi Sfântul Aer, este o pânză de in sau de mătase, pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii, atunci când creștinii ortodocși trec pe sub masă.

Mulți dintre aceștia ignoră un detaliu important atunci când fac acest lucru. Preotul Nicolae Crângașu a explicat cum se trece corect pe sub masă.

„Creștinii au creat obiceiul de a trece pe sub masa pe care este așezat Sfântul Epitaf cu icoana punerii în mormânt a Mântuitorului pentru a arăta un fel de pietate tăcută plină de venerație întru suferința și moartea lui Iisus Hristos mai ales pentru timpul cât a stat în mormânt.

Citește și: Părintele Calistrat face lumină în controversa din Săptămâna Mare. Când trebuie sărbătorit Paștele

Trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf se face, de regulă, în genunchi. Se face într-o poziție în care toți creștinii vor să arate o maximă pietate față de icoana Mântuitorului mort și pus în mormânt, astfel încât să se înțeleagă că toți conștientizează că El a murit nu din vinovăția lui, ci ca să absolve în fața lui Dumnezeu propria noastră vinovăție, a fiecăruia în parte”, a spus preotul Nicolae Crângașu, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: saptamana mare
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close