Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoare mare pentru creştini ortodocşi. Întâmpinarea Domnului, prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos

Sărbătoare mare pentru creştini ortodocşi. Întâmpinarea Domnului, prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos

Sărbătoare mare pentru creştini ortodocşi. Întâmpinarea Domnului, prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos
Sursa foto: Foto: calendar-ortodox.ro
de S.T.    |    02 Feb 2016   •   10:39
ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI. Marți, 2 februarie, se prăznuieşte Întâmpinarea Domnului Dumnezeu şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, când L-a primit dreptul Simeon în braţele sale.

ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI.  Întâmpinarea Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea Stretenia, este sărbătoarea anuală a zilei în care Sfânta Fecioara Maria, conformandu-se Legii (Lev. XII, 8), a mers la templul din Ierusalim, la 40 de zile după naşterea Domnului, pentru curăţirea ei.

ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI. În această zi Biserica sărbătoreşte un eveniment important din viaţa pământească a Domnului Nostru Iisus Hristos (Luca 2:22-40). După patruzeci de zile de la naşterea Sa, Pruncul Sfânt a fost dus la Templul Ierusalimului, centrul vieţii religioase a naţiunii. După Legea lui Moise (Lev. 12:2-8), femeia care a născut un prunc de parte bărbătească nu avea voie să intre în Templul Domnului timp de patruzeci de zile. La împlinirea acestora, mama venea cu fiul la Templu şi aducea jertfă Domnului un miel sau un porumbel pentru sacrificiul purificării. Preasfânta Fecioară, Maica Domnului, nu avea nevoie de purificare deoarece ea a născut fără stricăciune pe Izvorul Curăţiei şi Sfinţeniei. Cu toate acestea, ea s-a supus cu smerenie Legii timpului, scrie calendar-ortodox.ro.

ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI. Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este una din cele mai vechi sărbători religioase creştine. Noi avem slujbe închinate acestei sărbători, întocmite de sfinţii episcopi Metodie din Patara (+ 312), Chiril al Ierusalimului (+ 360), Grigorie Teologul (+ 389), Amfilohie din Iconium (+ 394), Grigore de Nyssa (+ 400) şi Ioan Hrisostom (+ 407). În ciuda originilor sale antice, această sărbătoare nu a fost prăznuită atât de fastuos decât din sec. al VI-lea.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close