Antena 3 CNN Actualitate Religie Papa Francisc numește un preot român în funcția de Episcop Auxiliar al Romei

Papa Francisc numește un preot român în funcția de Episcop Auxiliar al Romei

Papa Francisc l-a numit pe Benoni Ambăruș, un preot catolic de origine română, paroh al bisericii Sfinților Elisabetta și Zaccaria din cartierul Valle Muricana din capitala Italiei în funcţia de Episcop Auxiliar al Romei.

Papa Francisc numește un preot român în funcția de Episcop Auxiliar al Romei
Sursa foto: diocesidiroma.it
de Claudia Popovici    |    22 Mar 2021   •   22:43

Anunțul a fost făcut de Cardinalul Vicar Angelo De Donatis în Cittadella della Carità Santa Giacinta, în via Casilina Vecchia. Noul episcop va avea delegația la Caritate, la îngrijirea pastorală a migranților (în special romi și sinti) și poziția Biroului Misionar Eparhial Hirotonia episcopală va avea loc pe 1 mai la ora 17.30 în bazilica San Giovanni in Laterano.

„Nu pot decât să vă mărturisesc uimirea mea față de faptul că Domnul, prin Biserică și prin episcopul nostru Francisc, a privit săraca mea ființă pentru această slujire. Îi mulțumesc Domnului din toată inima pentru bunătatea Lui față de mine. Toată viața mea, întreaga mea istorie, este înfășurată în această bunătate. Mulțumesc episcopului nostru Papa Francisc pentru încrederea pe care mi-a arătat-o. Un preot străin, român roman, Episcop Auxiliar la Roma! Sunt glume ale Domnului și… ale Papei, față de mine, care am venit în Italia doar pentru patru ani", a spus preotul român.

În 2018 Benoni Ambăruș a fost numit în urmă cu patru ani director adjunct al organizației Caritas din capitala Peninsulei, ulterior fiind avansat în postul de director al acestei filiale.

Cine este preotul român Benoni Ambăruș

Născut la 22 septembrie 1974 la Somusca-Bacău (România), părintele Ambarus a intrat în Seminarul Minor al eparhiei de Iași, în România, în 1990. A absolvit în 1994 și apoi, până în 1996, a urmat seminarul major din Iași.

La 23 noiembrie 1996 a ajuns la Roma, la Seminarul Major Pontifical Roman, unde și-a finalizat studiile și a obținut bacalaureatul în teologie. La 29 iunie 2000 a fost hirotonit preot la Iași.

Dar apoi s-a întors la Roma, unde, în 2001, a obținut licențiat în teologie dogmatică de la Pontificala Universitate Gregoriană.

Din 2001 până în 2004 a lucrat ca educator la Seminarul Major Roman; din 2004 până în 2007 a fost colaborator parohial la San Frumenzio ai Prati Fiscali. Din 2007 până în 2010 a fost pastor asistent în aceeași parohie. Din 2010 până în 2012 a fost vice-paroh în comunitatea Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae din Torre Gaia.

În 2012 Don Ambarus a devenit preot paroh al Sfinților Elisabetta și Zaccaria din Valle Muricana: va fi prima parohie care va primi vizita pastorală a Papei Francisc, pe 26 mai 2013. În cele din urmă, în 2017, a fost numit director adjunct al Caritas în Roma și apoi asta regizorului.

Experiența personală l-a făcut sensibil la condițiile în care trăiesc emigranţii

„Nu este ușor pentru nimeni - a subliniat cardinalul - să întruchipeze o realitate umană și eclezială diferită de țara lor de origine.

Experiența personală l-a făcut pe Don Ben foarte sensibil la condițiile celor care trăiesc printre noi ca imigranți într-o țară străină, în căutarea unui loc de muncă și a unei condiții stabile.

Vorbim despre o porțiune imensă a locuitorilor acestui oraș: peste o jumătate de milion de oameni, 12,8% din populația romană.

Episcopia lui Don BEN este un semn concret al atenției Papei Francisc asupra acestei realități umane, în special a numeroaselor comunități creștine catolice (sunt mai mult de 150) care se întâlnesc în fiecare duminică cu capelanul lor pentru celebrarea Euharistiei ”, informează presa locală.

Președintele Regiunii Lazio, Nicola Zingaretti a transmis felicitări

„Vreau să-l felicit și să-i urez spor la treabă lui Don Benoni Ambăruș. O sarcină prestigioasă care este, cu siguranță, rezultatul muncii prețioase realizate în ultimii ani, cu pasiune și generozitate, la Caritas la Roma”.

 


 

 

×
Subiecte în articol: Papa Francisc preot român
Parteneri
Panică în plină noapte: Avertizare Ro-Alert în Tulcea, Galaţi şi Brăila
x close