Antena 3 CNN Actualitate Religie Patriarhul Daniel a dezvăluit cea dintâi condiție pentru a începe Postul Sfintelor Paști

Patriarhul Daniel a dezvăluit cea dintâi condiție pentru a începe Postul Sfintelor Paști

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat rolul şi esenţa postului şi a dezvăluit "cea dintâi condiție pentru a intra în acest urcuș interior spre Înviere, care este Postul Sfintelor Paști".

Patriarhul Daniel a dezvăluit cea dintâi condiție pentru a începe Postul Sfintelor Paști
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    15 Mar 2021   •   20:42

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit, duminică, despre rolul şi esenţa postului care alături de iertare poate ajuta omul să îndeplinească o condiţie esenţială pentru a obţine iertarea lui Dumnezeu şi pentru a intra în acest urcuș interior spre Înviere, care este Postul Sfintelor Paști.

Iertarea ne face liberi

"Evanghelia din Duminica Izgonirii lui Adam din Rai arată că iertarea semenilor noștri este „esențială”, pentru ca și noi să primim iertare de la Dumnezeu. Prin iertare ne smerim.(...) Iertarea presupune „o eliberare de o stare egoistă, de ostilitate față de semeni și intrarea într-o stare de comuniune, de depășire a unor conflicte din trecut; ne face liberi pentru a ne ruga mai mult lui Dumnezeu și mai ales pentru a rosti rugăciunea Tatăl Nostru”.Iertarea este și o stare de comuniune care ne ajută să fim mai receptivi față de cei din jur și mai milostivi. Când iertăm greșelile celor care ne-au supărat, atunci ne asemănăm cu Dumnezeu Cel milostiv și iertător”, a mai spus conducătorul Bisericii Ortodoxe Române în cuvântul rostit la Paraclisul Reşedinţei Patriarhale, potrivit basilica.ro

Patriarhul Daniel: "Nu postim ca să ne laude oamenii, ci postim tainic, discret"

"Nu postim ca să ne laude oamenii, ci postim tainic, discret, nu pentru a fi remarcați în societate, ci pentru a aduce mulțumire lui Dumnezeu, recunoștință pentru darul vieții și a exprima și dorința de a ne sfinți viața prin rugăciune, prin relație tainică cu Dumnezeu, Care vede pe ascuns iubirea noastră față de El și prin aceasta noi ne sfințim viața, întrucât tainic ne punem în legătură prin post și rugăciune cu Dumnezeu cel Unul Sfânt”

"Postul este o jertfă spirituală, este o dăruire de sine sau o ofrandă adusă lui Dumnezeu"

Postul este o jertfă spirituală, este o dăruire de sine sau o ofrandă adusă lui Dumnezeu, ca recunoştinţă pentru darul vieţii şi ca dorinţă de sfinţire a vieţii, iar această dăruire de sine arată că omul care posteşte şi se roagă preţuieşte mai mult pe Dăruitor, pe Dumnezeu, decât darurile materiale pe care le primeşte de la El. Iubim mai întâi pe Dumnezeu, Dăruitorul vieţii şi al tuturor darurilor materiale şi spirituale, şi în al doilea rând ne bucurăm de darurile limitate şi trecătoare materiale”, a mai spus Patriarhul Daniel.

"Postul este o schimbare, ca trecere de la patima lăcomiei de cele materiale, la virtutea dărniciei"

Postul este o schimbare, ca trecere de la patima lăcomiei de cele materiale, la virtutea dărniciei. De aceea, în timpul postului noi transformăm foamea şi setea fizică, în foame şi sete de Dumnezeu. Dacă postim, dar nu ne rugăm, nu dobândim nici bucurie, nici lumină în suflet. Dar dacă unim postul cu rugăciunea, transformăm foamea fizică, în foame de Dumnezeu, transformăm setea fizică în sete de Dumnezeu”, a mai subliniat Patriarhul Daniel.

”Postul, mijloc de sfinţire a vieţii

"Postul este un mijloc de sfinţire a vieţii, de înnoire şi de luminare, precum şi de acumulare de comori duhovniceşti: „Această adunare de comori duhovniceşti înseamnă că în timpul postului adunăm multă lumină în suflet prin rugăciune, prin participarea la sfintele slujbe, prin convorbiri duhovniceşti, prin lecturi duhovniceşti şi în mod deosebit prin spovedanie mai deasă şi împărtăşire euharistică mai deasă”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close