Antena 3 CNN Actualitate Religie Pelerinaj la Sfânta Parascheva: 130.000 de pelerini au trecut prin fața raclei, în Curtea Mitropolitană din Iași

Pelerinaj la Sfânta Parascheva: 130.000 de pelerini au trecut prin fața raclei, în Curtea Mitropolitană din Iași

Peste 130.000 de pelerini au trecut prin fața raclei Sfintei Cuvioase Parascheva începând de sâmbătă, de când moaștele au fost depuse în Curtea Mitropolitană.

Pelerinaj la Sfânta Parascheva: 130.000 de pelerini au trecut prin fața raclei, în Curtea Mitropolitană din Iași
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    12 Oct 2023   •   08:38

Potrivit grupării de jandarmi din Bacău, care asigură ordinea în timpul manifestărilor, joi dimineață, la coadă sunt aproximativ 8000 de pelerini. Timpul de aşteptare este de cel puţin şapte ore.

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost depusă în Curtea Mitropolitană spre închinare sâmbătă dimineață. La scoaterea în procesiune a raclei cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au participat mii de pelerini.

Racla cu sfintele moaște va rămâne în baldachinul special amenajat până duminică.

Blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. Cuvintele scrise pe sfântul veşmânt de 380 de ani

Puţini credincioşi ştiu că sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva sunt ocrotite printr-un blestem încă de la aducerea acestora la Iaşi, în 1641.

Trupul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi are două rânduri de veşminte, unul este permanent, iar celălalt este schimbat în fiecare an. Unul dintre acestea ascunde un blestem strâns legat de domnitorul Vasile Lupu şi Mitropolitului Varlaam.

Anual, pe 14 octombrie, veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt schimbate în cadrul unei ceremonii retrânse în care participă doar câţiva preoţi.

Veşmântul care nu se dă jos niciodată are un sigiliu pe care este înscris un blestem al domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam. "Blestemat să fie cel care va împrăştia Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva".

După sărbătoarea de Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, hainele sfinte sunt date către o mănăstire care poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au ajuns la Iaşi în anul 1641. Astfel că, pentru a împiedica o posibilă separare a acestora, Moaştele Sfintei Parascheva au fost sigilate de către domnitorul Vasile Lupu şi de către Mitropolitul Varlaam, iar de atunci, acestea nu au mai fost deschise.

Moaştele Sfintei Parascheva de la Iaşi se află învelite într-un giulgiu dintr-o pânză de in. Veşmintele diferă în funcţie de perioada liturghică.

Potrivit tradiţiei, veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi trebuie schimbate de cinci ori în decursul unui an. Schimbarea acestora se realizează doar cu o parte din preoţii care slujesc în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Ritualul de schimbare a veşmintelor Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi se face seara, după ora 22. 

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close