Antena 3 CNN Actualitate Religie SFÂNTA MARIA MARE - Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Ce sărbătorim pe 15 august

SFÂNTA MARIA MARE - Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Ce sărbătorim pe 15 august

SFÂNTA MARIA MARE - Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Ce sărbătorim pe 15 august
14 Aug 2015   •   16:04
SFÂNTA MARIA MARE. ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Biserica Ortodoxa prăznuieşte în fiecare an, la 15 august, Adormirea Maicii Domnului, cea mai de seamă dintre sărbătorile Sfintei Fecioare. Peste 2,2 milioane de români îşi serbează astăzi onomastica. Cele mai multe sunt femeile, adică peste 1,8 milioane. În rândul lor, cele mai frecvente nume sunt Maria, Mariana, Marinela şi Mioara.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sarbatoare inchinata Sfintei Fecioare Maria, desi marturii despre existenta ei nu avem decat incepand din secolul al V-lea, cand cultul Maicii Domnului incepe sa se dezvolte foarte mult, mai ales dupa Sinodul IV Ecumenic, Sinod care a hotarat ca Maica Domnului este Nascatoare de Dumnezeu, cultul ei cunoscand de acum o foarte mare dezvoltare.

SFÂNTA MARIA MARE. ADORMIREA MAICII DOMNULUI.  Praznicul acesta al Adormirii Maicii Domnului se bucura de o mare cinstire in randul credinciosilor ortodocsi, avand randuita o perioada de doua saptamani de postire, inaintea sarbatorii, ca perioada de pregatire duhovniceasca pentru acest eveniment sfant din viata Maicii Domnului.

SFÂNTA MARIA MARE. ADORMIREA MAICII DOMNULUI. In seara dinaintea sarbatorii se savarsesc in toate bisericile Vecernia cu Litie si chiar Privegherea intreaga, adica si slujba Utreniei, urmata de cantarea Pohodul Maicii Domnului.


In credinta populara, Maica Domnului este protectoarea familiei, a fertilitatii si a nasterii
SFÂNTA MARIA MARE. ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Potrivit Traditiei Bisericii, Dumnezeu a instiintat-o pe Maica Mantuitorului nostru Iisus Hristos, mai inainte cu trei zile, despre mutarea ei de pe pamant la Cer. Totul s-a intamplat in valea lui Iosaphat, situata in satul Ghetsimani. Arhanghelul Gavriil a vestit-o, pe cand se ruga in Muntele Maslinilor, ca va muri intr-o zi de vineri ca, peste trei zile, duminica, sa poata pleca la Hristos. Bucuroasa, Fecioara a anuntat pe Maria Magdalena si pe celelalte, precum si pe Sf. Ioan, aratandu-le o ramura de palmier din paradis. Sf. Ioan a trimis vorba tuturor apostolilor, ucenicilor, rudelor si prietenilor. Nascatoarea de Dumnezeu s-a suit degraba in Muntele Maslinilor, ca sa se roage. Si-a impartit vaduvelor sarace vesmintele. Apoi si-a luat iertaciune de la toti si, culcandu-se pe pat, a facut rugaciune pentru intarirea lumii si pentru vietuirea in pace.

Dupa ce a terminat pregatirile pentru inmormantare, Fecioara Maria si-a incredintat sufletul in mainile Fiului Sau, spunand: "Fiule, in mainile Tale imi dau duhul meu". Apoi si-a dat duhul, ca si cand ar fi cazut in somn. Fata ei lucea ca soarele si o dulce mireasma se raspandea din trupul ei sfant. Era o adormire, nu o moarte - de unde si denumirea sarbatorii.

SFÂNTA MARIA MARE. ADORMIREA MAICII DOMNULUI.  Apostolii, inconjurati de o multime de oameni, au purtat patul mortuar cu trupul Fecioarei Maria spre locul randuit pentru inmormantare. Apostolii au zabovit acolo inca trei zile, asteptandu-l pe Apostolul Toma, care nu ajunsese la timp. Sosind si Toma, acesta i-a rugat pe Apostoli sa deschida mormantul, moment in care s-a putut constata ca trupul ei nu se mai afla in mormant, ci se inaltase la Fiul Sau. Sfanta Maria a disparut din mormant inainte ca acesta sa fi fost pecetluit, ca sa nu dea necredinciosilor prilejul de a spune, ca in cazul lui Hristos, ca trupul i-ar fi fost furat.

Fecioara Maria - cea mai indragita divinitate feminina a calendarului crestin ortodox, este invocata de fete, pentru grabirea casatoriei, de femei pentru usurarea nasterii, de pagubiti pentru prinderea hotilor, in general de toti cei aflati in grea cumpana.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close