Antena 3 CNN Actualitate Religie Sfinții Petru și Pavel, 29 iunie. Ce este interzis să mâncăm astăzi. Este considerat mare păcat

Sfinții Petru și Pavel, 29 iunie. Ce este interzis să mâncăm astăzi. Este considerat mare păcat

Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe 29 iunie pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cei doi sfinți au fost martirizați la Roma, în anul 67. Sfântul Apostol Petru era copilul lui Iona și fratele Sfanțului Apostol Andrei. Era originar din Betsaida (în Galileea Palestinei). După ce se căsătorește, pleacă în Capernaum

Sfinții Petru și Pavel, 29 iunie. Ce este interzis să mâncăm astăzi. Este considerat mare păcat
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iun 2020   •   06:00

Înainte de a deveni ucenicul mântuitorului Iisus Hristos se numea Simon. Numele de Petru îl primește de la El: "Tu ești Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chefa, ce se tâlcuiește: Petru" (Ioan 1, 42). Înainte de a fi răstignit Hristos, Petru se leapădă de trei ori de Mântuitorul, mărturisind în fata soldaților romani că nu-L cunoaște pe Domnul. A plâns cu amar aceasta cădere a să, iar după Învierea Domnului este reașezat în treapta de Apostol. Mântuitorul îl întreabă după Învierea Să din morți daca Îl iubește, iar Petru îi raspunde de trei ori "Doamne, Tu știi toate. Tu știi că Te iubesc”. Apoi Iisus i-a zis: "Paste oile Mele" (Ioan 21, 17).

Viața apostolului Pavel este mai bine cunoscută lumii. Viață să înainte de convertire. Sfântul Apostol Pavel, cunoscut mai întăi sub numele de Saul (cel dorit), s-a născut la Tars, capitala provinciei Cilicia din Asia Mica, în primii ani ai erei creștine, din părinți evrei, cu buna stare materiala. Ei aveau un atelier de țesut stofe din par de capra, din care făceau mantale și corturi pe care le vindeau.

Luând scrisori de împuternicire de la marele preot către comunitatea iudaica din Damasc și primind o garda data de Sinedriu, Saul pornește spre Damasc, oraș situat la vreo 200 km nord-est de Ierusalim. Pe drum, în apropiere de Damasc, s-a petrecut faptul extraordinar care a schimbat cu totul viață și misiunea rabinului Saul: convertirea lui la creștinism. Ziua, în amiaza mare, într-o lumină strălucitoare, i s-a arătat Iisus Hristos, zicandu-i: „Saule, Saule, de ce Mă prigonești? Iar el a zis: Cine ești, Doamne? Și Domnul a zis: Eu sunt Iisus, pe care tu Îl prigonești” (Fapte 9, 4-5).

Minunea Damascului a făcut lumina în sufletul lui, încât, din persecutorul Saul, a devenit Apostolul Pavel. Orbit, uimit și profund schimbat, Saul e dus de însoțitorii sai la Damasc, unde primește botezul de la preotul Anania. El intra astfel în sânul Bisericii că „vas ales, că să poarte numele lui Iisus înaintea neamurilor” (Fapte 9, 15), că „Apostol chemat nu de la oameni, nici prin vreun om, ci prin Iisus Hristos și prin Dumnezeu-Tatăl” (Gal. 1, 1). El începe să predice în sinagogi că „Iisus este Fiul lui Dumnezeu„, spre uimirea și surprinderea iudeilor din Damasc, care, auzind aceasta, s-au sfătuit să-l omoare. Saul este ajutat de creștini să părăsească orașul, coborandu-l noaptea peste zidurile cetății într-un coș, iar el se retrage pentru trei ani în Arabia, studiind Sfânta Scriptura și meditând asupra creștinismului

Obiceiuri și tradițîi de Sfinții Petru și Pavel

Începând cu această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă. Tot de luni, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure. 

Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci. Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţîi, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc . 

Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase. Potrivit tradiţiei populare, se respectă sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru că aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării. În această zi, în mediul rural există obiceiul că mamele să pregătească şi să dăruiască talismane pentru fiicele lor (o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin). Talismanul este purtat timp de trei zile pentru că fetele să fie apărate de farmece şi de iele, care le-ar fura norocul.
Citeşte întreaga ştire: Sf Petru și Pavel - Ce se întâmplă dacă tună pe 29 iunie - Obiceiuri și tradițîi

Ce e interzis să mănânci în această zi

Lumea vorbește că  în ziua Sfinţilor Petru şi Pavel, privighetorile şi cucii nu mai cântă şi se transformă în şoimi, ei revenind la forma iniţială în ziua de Buna Vestire, iar femeile nu ar avea voie să mănânce mere până în această zi, că să fie sănătoase.   

“Din respect pentru rudele din familie, trecute la viaţa veşnică, prin tradiţie, fetele şi femeile tinere nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi de ultimul hotar al vieţîi. După această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere; în schimb, vârstnicele din familie „au dezlegare” la  mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie”, explică părintele Eugen Ramon Ilie, paroh la biserica Sfinţîi Împăraţi "Constantin şi Elena" din Călăraşi.    

În ziua praznicului trebuie să-i felicităm pe toţi purtătorii slăvitelor nume: Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina.

×
Subiecte în articol: sfintii petru si pavel superstitii
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close