Antena 3 Actualitate Religie Sfinții Petru și Pavel. Lovitură mare pentru toți credincioșii ortodocși! Ce se întâmplă în această zi

Sfinții Petru și Pavel. Lovitură mare pentru toți credincioșii ortodocși! Ce se întâmplă în această zi

29 Iun 2018   •   13:20
Sfinții Petru și Pavel. Lovitură mare pentru toți credincioșii ortodocși! Ce se întâmplă în această zi
Sursa foto: Foto: Doxologia

Sfinții Petru și Pavel. Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a început anul acesta luni, 4 iunie și ar fi trebuit să se termine pe 29 iunie, atunci când este marea sărbătoare creștină.

Sfinții Petru și Pavel. Doar că în acest an, sărbătoarea cade într-o vineri, așa că toți creștinii ortodocși vor fi nevoiți să se bucure doar de o de dezlegare la pește.

Sfinții Petru și Pavel. Acest post este cunoscut in popor sub denumirea de Postul Sampetrului. Este randuit de Biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 si 14,23). Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel era numit in vechime Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli.

Sfinții Petru și Pavel. Primele marturii despre Postul Apostolilor Petru si Pavel le avem din secolul al IV lea, in Constitutiile Apostolice. Mai tarziu vom gasi informatii despre acest post la Sfantul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului si Leon cel Mare. Potrivit cercetatorilor, acest post era tinut la inceput numai in cercurile monahale si abia mai tarziu s-a extins si la credinciosi.

Sfinții Petru și Pavel. Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are o durata fixa, deoarece inceputul lui este in functie de data variabila a Sfintelor Pasti.  Acest post incepe intotdeauna in lunea dupa Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii - Pogorarea Sfantului Duh. Tinand seama ca mentinem Pascalia calendarului neindreptat, Sfintele Pasti se pot sarbatori intre 4 aprilie si 8 mai.  Astfel, se poate intampla ca Duminica Tuturor Sfintior sa fie dupa 29 iunie si Postul Sfintilor Petru si Pavel sa se desfiinteze. Asa s-a intamplat in anii 1945 si 1956, cand Invierea a fost praznuita pe 6 mai. In cele doua cazuri, Sfantul Sinod a hotarat sa se tina trei zile dinaintea sarbatorii Sfintilor Apostoli. O situatie similara am avut si in anul 1983, cand am sarbatorit Sfintele Pasti pe 8 mai, iar Postul  Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a fost numai de doua zile, 27-28 iunie.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close