Antena 3 CNN Actualitate Religie SFINȚIRE CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Cum arată Catedrala Mântuirii Neamului cu câteva zile înainte de sfințire

SFINȚIRE CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Cum arată Catedrala Mântuirii Neamului cu câteva zile înainte de sfințire

SFINȚIRE CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Cum arată Catedrala Mântuirii Neamului cu câteva zile înainte de sfințire
Sursa foto: FOTO: BASILICA.RO
22 Noi 2018   •   13:14

SFINȚIRE CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI Catedrala Naţională, unul dintre marile proiecte ale României, va fi sfinţită peste câteva zile în contextul celebrării a 100 ani de la Marea Unire din 1918.

Pentru a înţelege mai bine importanţa lăcaşului de cult dedicat eroilor neamului, care reprezintă un deziderat al românilor încă de acum 130 ani, vă prezentăm câteva aspecte sintetice, scrie basilica.ro.

SFINȚIRE CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI Când a apărut ideea şi cine a iniţiat proiectul?

SFINȚIRE CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI Ideea ridicării unei Catedrale reprezentative pentru spaţiul românesc a apărut imediat după dobândirea independenţei de stat în urma războiului din 1877-1878, atunci când s-a constatat că nicio biserică din Bucureşti nu era suficient de încăpătoare pentru a găzdui pe toţi cei care participau la slujbe de Te Deum oficiate cu ocazii deosebite sau la alte momente solemne.

SFINȚIRE CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI După proclamarea României ca Regat, Regele Carol I înaintează Camerei Legislative un proiect de lege privitor la construirea unei Catedrale în Capitală.

SFINȚIRE CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI Legea a fost votată în 20 mai 1882 în Senat, fiind considerată ziua de start a proiectului.

SFINȚIRE CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI Astfel, s-a născut Legea nr. 1750 promulgată de Regele Carol I la 5 iunie 1884 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 49 din 6 (18 iunie) 1884, în care se menţiona necesitatea construirii unei catedrale ortodoxe în Bucureşti.

Localizarea iniţială şi contribuţia Patriarhilor României

SFINȚIRE CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI Cu toate că Regele Carol I a promulgat primul proiect de lege destinat construirii Catedralei, lucrările s-au tergiversat, iar imediat după Marea Unire Mitropolitul Primat Miron Cristea, devenit Patriarh în 1925, a mers în audienţă la Regele Ferdinand pentru a-l ruga să sprijine proiectul.

SFINȚIRE CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI La sfârşitul anului 2010 au început lucrările de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului.

Stadiul construcţiei şi costurile până în prezent

SFINȚIRE CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI Catedrala Naţională este construită în proporţie de 95%, stadiul „la roşu”, urmând ca în viitorul apropiat să fie finalizate cupolele şi turla Pantocrator.

Ce hramuri va avea?

SFINȚIRE CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI Catedrala Naţională va avea hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile, întrucât avem responsabilitatea de a omagia eroii neamului.

Al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei, ca urmare a evlaviei pe care o au credincioșii față de încreştinătorul poporului nostru şi ocrotitorul românilor de pretutindeni.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close