Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ce este şi cum se manifestă afazia, boala care a pus capăt carierei lui Bruce Willis

Ce este şi cum se manifestă afazia, boala care a pus capăt carierei lui Bruce Willis

Afazia, boala care i-a pus capăt carierei lui Bruce Willis, este o tulburare de limbaj care are urmări asupra creierului.

Ce este şi cum se manifestă afazia, boala care a pus capăt carierei lui Bruce Willis
Sursa foto: Hepta | DPA Images / Ursula Düren
de Georgiana Adam    |    31 Mar 2022   •   10:17

Fiica cea mare a lui Bruce Willis, Rumer Willis, este cea care a anunțat că tatăl ei este nevoit să se retragă din lumina reflectoarelor, după ce a fost diagnosticat cu Afazie, o boală despre care puţini am auzit.

Afazia este o tulburare a vorbirii care afectează exprimarea sau înțelegerea limbajului vorbit sau scris.

Afecţiunea apare în urma unor leziuni dobândite ale creierului, iar originea unei asemenea leziuni este în mare parte o tulburare vasculară. Astfel că persoana respectivă nu mai este capabilă să folosească limbajul ca simbol pentru obiecte. 

Există mai multe tipuri de afazie, în care diversele proprietăți ale limbajului pot fi mai mult sau mai puțin afectate, potrivit afasie.nl.

Afazia şi simptomele cele mai frecvente ale bolii

Simptomele afaziei depind de tipul de boală de care suferă individul în parte.

Persoanele cu afazie Broca, uneori numită afazie expresivă, pot elimina anumite cuvinte scurte din limbajul și pot vorbi în propoziții scurte, dar care au totuși sens.

De obicei, ei pot înțelege unele cuvinte ale altora. În cazul afaziei, deteriorarea se produce în partea din față a creierului, care este responsabilă și pentru funcțiile motorii.

Persoanele cu afazie Broca au adesea o slăbiciune pe partea dreaptă corpului și pot manifesta chiar și paralizie a brațului sau a piciorului.

Cei cu afazie Wernicke, numită uneori afazie receptivă, pot vorbi în propoziții lungi și confuze, pot adăuga cuvinte inutile sau pot crea cuvinte noi. De obicei, au dificultăți în înțelegerea vorbirii altora.

Persoanele cu afazie globală au dificultăți în vorbirea sau înțelegerea limbajului.

Cea mai mare parte a persoanelor afazice nu pierd complet uzul vorbirii, unii pacienți nu au decât o ușoară nesiguranță în găsirea cuvântului adecvat, pe când alții pierd în totalitate abilitatea de a se exprima prin limbajul verbal, de a înțelege ceea ce li se vorbește, de a citi sau de a scrie, în timp ce alte funcții cognitive, cum ar fi memoria sau orientarea, nu sunt semnificativ alterate.

Cauze care pot provoca apariția Afaziei

Afazia este cauzată de afectarea părții dominante a limbajului a creierului, de obicei partea stângă, și poate fi cauzată de: accident vascular cerebral, lovitură la cap, tumoare pe creier, infecţie, demenţă.

În prezent, nu se știe dacă afazia provoacă pierderea completă a capacității de comunicare sau dacă provoacă dificultăți în modul în care o persoană accesează anumite zone ale limbajului.

Alte cauze ce pot determina apariția manifestarilor de tip afazic pot fi: bolile infecțioase ale creierului și meningelor: abcese cerebrale, encefalite, precum şi manifestarea unor crize de epilepsie.

Diagnosticul afaziei se stabilește în urma examenului limbajului vorbit și scris, care cuprinde: vorbirea spontană, vorbirea repetată, denumirea obiectelor și situațiilor, înțelegerea cuvintelor și frazelor, lectura, scrisul spontan sau dictat, urmat de un examen neurologic amănunțit și de diverse metode de investigație neuroradiologice.

Severitatea şi acţiunea afaziei depind, printre altele, de localizarea şi gravitatea leziunii cerebrale, de competenţa lingvistică anterioară şi de personalitatea fiecăruia.

Unii bolnavi de afazie pot înţelege bine limbajul dar au probleme în a găsi cuvintele potrivite sau în a construi propoziţii. Alţii pe de altă parte, vorbesc mult dar ceea ce spun nu este sau este greu de înţeles pentru partenerul de discuţie.

Bruce Willis renunță la actorie, după ce a fost diagnosticat cu o afecțiune gravă a creierului

Bruce Willis, în vârstă de 67 de ani, a fost diagnosticat cu o boală gravă la nivelul creierului. Familia actorului a anunțat că acesta este nevoit să retragă din lumina reflectoarelor.

Într-o postare pusă pe rețelele sociale, familia lui Bruce Willis a dat detalii despre starea medicală a actorului și a anunțat că acesta se va retrage din activitate.

"Pentru susținătorii minunați ai lui Bruce, ca familie, am vrut să împărtășim cu voi faptul că Bruce se confruntă cu niște probleme de sănătate și că recent a fost diagnosticat cu afazie, care îi pune în dificultate abilitățile cognitive", se arată în mesajul transmis de Rumer Willis, fiica cea mare rezultată din mariajul actorului cu Demi Moore.

×
Subiecte în articol: afazia Afazie Bruce Willis
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close